Олимби Велай с награда “Орфей“ за цялостно представяне на поетичен фест в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:33, 11.05.2024

Олимби Велай (Албания) е носител на едноименната награда за цялостно представяне на заключителната церемония на Международния фестивал за поезия "Орфей" в Малката базилика. Той бе отличен от журито "за мистиката и акустиката, за колебанията между атеизма и вярата, между срама и еротиката в Ars Poetica". Приз получи и Франсиско Моралес Ломас (Испания) - за всекидневните вибрации на поетическото в делника.

Награда „Лирата на Орфей“ на Кадрие Джесур (Турция) бе присъдена за стихотворенията „Името“ и „Без захар“, за достойнството на паметта и преносите й през времето.

Носители на награда „Евридика“ станаха Иванка Радманович (Сърбия) - за стихотворението „Ще мине“, за копнежа и утехата, за разминаването и надеждата, и Йозджан Юнлю (Турция) - за стихотворението „Отразяване“, за изкуството на любовта, изваяно от думи.

Награда „По следите на Орфей“ е за Петър Краевски (България) - за най-добро есе на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“.

Специална диплома за принос в културните и литературни връзки между Чехия и България получи Радка Рубилина (Чехия).

Голямата награда „Орфей“ за изключителни достижения в поезията от Седмото издание на Международния поетически фестивал „Орфей“ получи на откриващата церемония на 9 май – Деня на Европа, българската поетеса Мирела Иванова. Призът е извънреден и не се присъжда всяка година. Досегашните ѝ носители са американският поет Джордж Уолъс, българските поети Златомир Златанов и Георги Господинов, турският поет Атаол Бехрамоглу и пловдивският поет и изследовател на историята на балканския човек Йордан Велчев.

80 поети от 16 страни и 3 континента са участвали досега в седемте издания на МФП „Орфей“ – творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК“, част от Културния календар на Община Пловдив за 2024 г.