Околосветското пътешествие на Кирилицата

  • от PlovdivTime
  • 08:59, 08.08.2016

Антонина Стоянова откри изложбата в Двореца на нациите на ООН в Женева на 24 май 2016 г. 

 

 

Фотографии: Катрин Гутман

 

През 2007 г. Европейският съюз забогатя с още една азбука. Към латинското и гръцкото писмо се прибавиха буквите, създадени от светите братя Кирил и Методий и техните ученици през IX век в Първото българско царство. 

По този повод Пловдив блесна с изискана изложба, която вече успя да обиколи земното кълбо. "Всичко започна от една идея на тогавашния областен управител Тодор Петков. Той предложи по случай европейското членство да поставим седем (колкото са буквите в името на града) големи платна на площада и хората да рисуват върху тях каквото им дойде на ума", разказва Катрин Гутман, прес-секретар на община Пловдив по въпросите на културата.  

В навечерието на Коледа гражданството се впуснало със страст в колективното шарене. До платната разположили бои и четки, с които всеки можел да удари няколко щриха. Налице били и съответните литри червено вино за допълнително вдъхновение на случайните зографи.

Към творческия процес, освен 250-те ентусиасти, се присъединили и учениците от двете художествени гимназии в града. "Първоначално по план трябваше всяка картина да е посветена на една от буквите в думата "Пловдив". Само че големият художник Димитър Киров нарисува къща върху едното и се наложи да сменим концепцията в движение.

Сюжетът непрекъснато се променяше - някой нарисувал хълм, друг върху него нашарил къща. Получи се лек хаос. Затова през последния половин час спряхме аматьорите и дадохме на утвърдени художници като Матей Матеев, Бисер Дамянов, Станимир Видев и други да пооправят облика на рисунките", допълва Гутман. 

Картините дълго време украсявали фоайето на сградата на Областна администрация и спирали дъха на гостуващите официални делегации, но напоследък били прибрани в мазето. 

Поставените четки и бои приканвали всички да се включат в "Картината на Пловдив"

Над 250 души нарисували по някой щрих на платната

Художникът Матей Матеев доизкусурсява картината

Венета Маринова полага заключителни щрихи

Резултатът от колективното творчество приятно удивил участниците

Доскоро картините можеха да се видят във фоайето на Областна администрация. В момента са прибрани в мазето

Покрай голямата рисунка тогава възникнало и друго хрумване - най-големите майстори на четката да се нарисуват 30-те букви на славянската азбука. "Изпратихме писма до пловдивски фирми да подпомогнат начинанието. Купихме 30 платна с размери 90/90 см и ги раздадохме на художниците. Определихме хонорар от 500 лв. (250 евро) на творба", спомня си Катрин.

Дружеството на пловдивските художници утвърдило 30-те имената на авторите. Кой художник коя буква да нарисува определили чрез жребий. "Жребият премина в смях и закачки. Например Ангел Пачаманов възкликна "Каква невдъхновяваща буква!", след като изтегли "ь"", казва прес-секретарят.

Самият Пачаманов по-късно в посланието си за нарисуваната от него буква подчертава: "Това е най-малко употребяваната буква в нашата азбука... Според мен “ь” седи между небето и земята, там където витае Духът". 

Всеки от творците зографисал буквата с характерния си почерк. Ангел Гешев, който по това време живеел в Китай, изпратил по пощата картината си, сгъната на руло.

Изложбата била открита на 24 май 2007 г., денят на Кирил и Методий. Буквите преминали през града с литийно шествие до Градската художествена галерия, водено от Пловдивския митрополит Николай. Песните на Хора на малките момчета огласили тържеството.   

"Директорът на Държавния културен институт към Външно министерство Людмила Георгиева видяла откриването на изложбата по телевизията и много я харесала. Обади ми се по телефона с въпроса: "Можем ли да я разходим по света?"

След положителен отговор от общината буквите потеглили на околосветско пътешествие в компанията на български дипломати. Обиколили десетки страни на всички континенти и се прибрали в родния Пловдив едва наскоро след девет години скитане.

Една от първите им спирки бил Европарламентът в Брюксел, където по покана на евродепутата Атанас Папаризов дошли и 30-те пловдивски художници. "Европейските парламентаристи се захласнаха по "Кирилицата". Твърдяха, че не са виждали подобна хубава изложба. Откри я Мартин Шулц, който тогава беше лидер на групата на ПЕС, а сега е шеф на Европарламента. Впечатли ни неговата реч, която беше пропита с любов към България", допълва Катрин.

Тази пролет по инициативата на Антонина Стоянова, съпруга на бившия президент на България Петър Стоянов, картините със славянската азбука бяха изложени в Двореца на нациите при щаб-квартирата на ООН в Женева. На откриването директорът на Библиотеката и културния съвет на ООН Франческо Писано подчерта значението на кирилицата като една от най-древните азбуки в света. 

Малко след епичната обща творба пловдивските художници се обединили и за друга общественополезна мисия. Организирали търг със свои картини, на който всички творби били разпродадени. Събраната сума от 56 хиляди лева била дарена в полза на двете художествени училища в Пловдив. 

В момента "Кирилицата" е у дома си - в Дома на културата "Борис Христов", където може да бъде видяна. Скоро обаче пак ще поеме към Швейцария, тъй като българският посланик там Меглена Плугчиева възнамерява да представи азбуката в дипломатическата мисия. 

Бившият областен управител Тодор Петков стои в основата на проекта "Кирилицата"

Художникът Ангел Василев е съчетал буквата "Р" с традиционния танц ръченица

Нели Ценова е вписала "Щ" в композицията "Щастливо детство"

Димитър Келбечев е нарисувал "Я" като реплика на творбата на Рене Магрит “L`usage de la parole” (“Употреба на думата”)

Буквата "Л" е пременена в дрехите на абстракционизма от Недко Итинов 

На Емилия Арабаджиева жребият отредил на нарисува буквата на собственото си име - "Е"

Митрополит Николай благослови изложбата на буквите, създадени от двама християнски светци през IX век