Огромен успех: Георги Господинов е тазгодишният носител на наградата “Букър“

  • от Мария Луцова
  • 00:07, 24.05.2023

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е тазгодишният носител на престижната литературна награда "Букър". Заедно с автора приза печели и преводачът на английски Анджела Родел, която е възпитаник на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". Церемонията приключи преди минути, а председател на журито беше френската писателка Лейла Слимани.

Георги Господинов благодари на организаторите, на Анджела Родел и на издателите си от "Жанет-45", които от години го представят на книжния пазар. Той определи "Времеубежище" като политическа и човешка книга.

По време на церемонията писателят честити на България 24 май на български с: "Честит празник. Честито чудо на езика". За разлика от обичайното си овладяно присъствие в публичното пространство, този път Господинов бе видимо развълнуван и емиционален. Емоционално реагира след обявяването на наградата и групата, която бе около българския писател.

Наградата е в размер на 50 000 британски лири, която се разделя между автора и преводача на книгата - победител. 

Наградата „Букър“ се връчва от 1969 г., а сред носителите ѝ са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс и др. През 2005 г. започва да се присъжда и международният „Букър“, който е за книги в превод. Първият носител е Исмаил Кадаре.