Огледалната зала става музей на Драматичния театър в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 14:15, 11.02.2023

 

Бившата огледална зала ще оживее като Музей на пловдивския театър. Той ще бъде открит на 16 февруари от 18 часа във фоайето на Драмата. Проектът за уникалната по рода си експозиция бе подхванат още преди много години от театроведа Пенка Калинкова и журналиста от БНТ Владислав Севов. Те заснеха серия от интервюта на големи творци, свързали съдбата и творческия си път с Пловдив. Архивите събра театроведът Катерина Георгиева, а за съвременната визия се погрижиха дизайнерите от студио "Апартамент 101".

Музеят е отколешна мечта на екипа, защото събира и представя паметта на първия професионален театър, а бившата „Огледалната зала“, която през 90-те години на 20 в. бе една от сцените на театъра, е подходящото пространство.

Там посетителите ще имат възможността да се запознаят с богатата история, лицата на трупата и тайните на раждането на един спектакъл. Те ще имат достъп и до архива на театъра.

„Със средствата на виртуалната реалност ще възстановим първата зала на театъра, за която са запазени планове. На сцената дори биха могли да се играят виртуални постановки. С помощта на VR очила ще могат да надникнат и видят онова театрално пространство”, разказаха преди време Олимпия Желязкова и Георги Мухчиев, които работеха по реализацията на проекта.

„От години работим с мисълта да създадем един културен център в сърцето на Пловдив. Този музей ще бъде достъпен постоянно. Посетителите ще могат да го разгледат и през деня, и в антракта на спектакъла, а защо не и да пътуват от друг град, за да го посетят”, допълни директорът Кръстю Кръстев.

Експозицията ще бъде така направена, че да може да се обновява, допълва и променя.