Общинският съвет в Пловдив отпусна 50 000 лева за ремонт на сградата на ППД “Ангел Букорещлиев“

  • от PlovdivTime
  • 16:43, 10.06.2024

Общинският съвет в Пловдив отпусна от бюджета дарение в размер на 50 хиляди лева на Пловдивско певческо дружество (ППД) "Ангел Букорещлиев". С одобрените пари ще бъде извършен основен ремонт на сградата на дружеството, която не е била реновирана от много години, каза за БТА Илиян Тиганев - диригент и председател на ППД "Ангел Букорещлиев". Дарението е направено на основание Решение № 149, взето с Протокол № 8 от 16.05.2024 г. на Общински съвет - Пловдив, което вече е влязло в сила и предстои подписването на Договора между Община Пловдив и певческото дружество, след което ще се преведе и сумата. Към днешна дата постройката вече е в процес на реновиране. 

"Подготвителните дейности по текущия ремонт започнаха още на 15 април 2024 г. с изнасянето на всички мебели, демонтажа на компрометираните обшивки и окачения таван в основната зала за репетиции. В инициативата се включиха основно доброволци от дружеството, като Община Пловдив оказа пълно съдействие за извозването и депонирането на отпадъците. Имаме пълно съдействие от ОП „Чистота“ и ОП „Градини и паркове“, благодарение на кмета на Пловдив, Костадин Димитров", обясни Тиганев

Той разказа и в какво ще бъдат вложени отпуснатите средства от дарението и до колко ще стигнат, за да бъде завършена реконструкцията на сградата. "С отпуснатите средства ще се финансират основните дейности по текущия ремонт в сградата. Част от тези дейности са направата на обшивка по стените от гипсокартон с топлоизолация зад него, благодарение на което ще се подобри и шумоизолацията с акустиката. Предвижда се направата на нов окачен таван, отново шумо- и топлоизолиран, като в него ще се монтират и нови енергоспестяващи осветителни тела. Изцяло се подменя вътрешната електрическа инсталация с ново главно табло, като ще се изгради и система за озвучаване. Предвижда се поставяне на система за видеонаблюдение, с което се надяваме да спрат вандалските прояви по и около сградата. Благодарение на множеството дарения и отстъпки, които получаваме, с осигурените пари ще можем да отхвърлим голяма част от ремонтните дейности. Имаме дарени нови климатици и интериорни врати. Отпуснатите от Община Пловдив средства, заедно с даренията, които получаваме вярваме, че ще успеем да реализираме текущите ремонтни дейности, благодарение на които ще можем да провеждаме нормални репетиции в една доста уютна обстановка", каза председателят на дружеството. 

Илиян Тиганев посочи и кои са най-сериозните проблеми на сградата, които вече са в процес на отстраняване, а именно липсата на отопление и често авариращата електрическа инсталация, която не можеше да понесе натоварването от уредите.

Диригентът сподели също, че при евентуален недостиг на средства за завършването на текущия ремонт, от ППД "Ангел Букорещлиев" отново ще потърсят съдействие кмета Костадин Димитров.