Новият филм с Мадс Микелсен, анимация и опера на Киномания в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:18, 07.11.2023

Новият филм на Мадс Микелсен, който ни праща в Дания през XVIII век, много оперни спектакли, сред които поредица заснети под режисурата на Франко Дзефирели, както и филми за художниците Пиер Бонар и Салвадор Дали ни очакват на тазгодишното издание на Киномания в Пловдив. Фестивалът се провежда в кино Lucky Дом на киното от 17 ноември до 3 декември.

Дългоочакваното заглавие "Обетована земя" се очертава да е една от най-силните роли на Мадс Микелсен, според кино критиците. Той играе незаконен син на прислужница и благородник в Дания през XVIII век, който се опитва да опитоми пустошта на Ютланд срещу неплодородната почва, бродещи разбойници и други препятствия. Филмът се отличава с жизненост, но и особена красота и може да гледаме на 26 ноември от 18.30 ч.

Един от хитовете на тазгодишния фест е анимацията "Момчето и чаплата". Японският филм вече получи безброй положителни отзиви и влезе в списъка номинации за Оскар за анимационно кино. Историята се развива около срещата на младото момче Махито Маки, който среща сива чапла, довела го до мистериозна изоставена кула. Филм, който с всеки кадър става все по-богат, странен и дълбоко красив – едно изключително преобразяващо преживяване, което не бива да се пропуска. Прожекцията е на 29 ноември от 18.30 ч.

В програмата на тазгодишната Киномания е обърнато сериозно внимание на оперното изкуство. Общо 5 опери влизат в програмата – 4 от които под самостоятелната режисура на неповторимия Франко Дзефирели, в които ще видим изпълнения на великия тенор Пласиго Доминго. Поредицата се открива с "Палячи" от Руджеро Леонкавало, заснета от Дзефирели през 1982 година, която може да гледаме на 18 ноември от 16.15 ч. Следващата в програмата заснета постановка е вердиевата "Отело", продукция от 1986 година – на пловдивския киноекран на 21 ноември от 18.30 ч.

Част от оперната програма е и немската продукция под режисурата на Вилхелм Земелрот на пучиниевата "Бохеми" от 1965 година, на която Дзефирели е корежисьор, продуцент и сценограф. Нея може да гледаме на 25 ноември от 16.15 ч. Последните два спектакъла на Дзефирели с Пласидо Доминго са "Травиата" и "Селска чест", съответно на 27 ноември от 18.30 и 2 декември от 16.15 ч.

В програмата на Киномания има и още изкуство – два филма са посветени на художници. На 19 ноември от 18.30 ч. може да гледаме събралият много положителни отзиви френски "Пиер Бонар, художник" с Венсан Макен и ослепителната Сесил дьо Франс. На 3 ноември от 18.30 ч. пък ще се потопим в магията на "Даааали!" под режисурата на Куентен Дюпийо и опитите на журналистка да вземе интервю от художника.

Киномания се провежда със съдействието на Община Пловдив. Билетите ще са в продажба от понеделник, 6 ноември, с цена от 10 лева и 8 лева намален за учащи и пенсионери.