Новата монография на Красимир Асенов с премиера в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:34, 15.09.2021

Културен център Тракарт кани на 15 септември от 18 часа на премиерата на новата книга на д-р Красимир Асенов. Новата му монография „Отвъд Ойкумена.

"Глобалното гето“ е един забележителен труд, който ни въвежда в големите разломи на човешката цивилизация, сблъсъка на традиционните идеите с идеите на трансхуманизма, сурогатната реалност и екофашизма. От нечовешките гета в Найроби, Бамако, Делхи и Момбаса, до поречията на Амазонка и Меконг, от циганските гета до Кашмир, Мегхавал и Гуджарат – едно пътуване не само във времето и пространството, но и в лабиринта на човешката и отвъд човешката същност", пише доц. д-р Надежда Илиева, БАН.

"Оставайки верен на своите научни търсения, д-р Красимир Асенов не само осветява нищетата и упадъка в ареалите на урбанистична хипертрофия, но преминава безпардонно и отвъд видимия хоризонт на ординарните каузални връзки между глобалното гето и новия световен ред. Монографията е забележителен научен труд, надграден с фина сетивност и интуиция, които ни позволяват да проследим фрагментите на една глобалност във всичките ѝ измерения на фона на натрапчивото усещане за разпад на стария традиционен свят", пише проф. дн. Маргарита Карамихов

А доц. д-р Георги Бърдаров пие: "Книгата определено е предизвикателство към читателя и цялото общество. Авторът, д-р Красимир Асенов, не само провокира сетивата ни за дълбоките сеизмични промени в света, който познаваме, но ни въвежда и в друг, където феномените като глобално гето, „избухващи градове“, сурогатна реалност, трансхуманизъм и „дълбока екология“ не са хаотични и самопораждащи се процеси, а са резултати от целенасочената дейност на определени сили, които авторът се опитва да освети".