Носителят на Златна мечка “Синоними” на София Филм Фест в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:07, 19.10.2020

„Синоними” и „Бащите на хардкора” ще се прожектират на 19 октомври в Пловдив в рамките на София Филм Фест в Lucky Дом на киното. В 18.30 часа е началото на “Синоними”, носител на наградата Златна мечка за най-добър филм от Берлин 2019-та година. В 20.45 часа любителите на музиката могат да гледат “Бащите на хардкора”.

Копродукцията на Франция, Германия и Израел „Синоними” е режисирана от Надав Лапид. В главните роли на драмата влизат Луиз Шевилот, Том Мерсие и Куентин Долмер.

Йоав има големи очаквания за живота си в Париж, но те не се оправдават напълно. Попадайки в празен апартамент, той решава да се изкъпе, но междувременно някой открадва дрехите му. Въпреки това младият израелец не губи надежда. Той е решен незабавно да се отърве от своята националност. За него това да си израелец, е като тумор, който трябва да бъде отстранен. Да се превърне във французин, е неговото спасение. За да заличи произхода си, Йоав първо заменя езика си. Отсега нататък той няма да произнесе и дума на иврит. Речникът се превръща в най-добрия му приятел. Необходимите посещения в Израелското посолство го дразнят, тъй като за него контактът със сънародниците му е тежко бреме. Пътят към натурализацията крие неочаквани препятствия, а младата френска двойка, с която Йоав се сприятелява, има странни идеи как да му помогне.

В 20.45 часа любителите на музиката могат да гледат “Бащите на хардкора”. Филмат е документален и музикален. Режисьорът на филми и видеоклипове Йън Макфарланд създава емоционален портрет на двама от лидерите в индустрията и най-уважавани личности в 35-годишната история на хардкор пънк музиката.

Главни роли изиграват Роджър Мирит и Вини Стигма. Те са емблематични представители на нюйоркската хардкор сцена, а тяхната група „Agnostic Front” играе ключова роля в създаването, оформянето и утвърждаването на културна система за поведение на все така процъфтяващото движение. Освен че са вдъхновение за няколко поколения изпълнители, Мирит и Стигма остават близки приятели, въпреки огромните предизвикателства.