Млад учител на годината показва в изложба своите „чисти лица“

  • от PlovdivTime
  • 09:45, 11.02.2020

На 11.02.2020 г. от 18ч. в салона на галерия „Възраждане“ в сърцето на Стария град ще се открие изложба живопис „Ракурси на душата“ на младия пловдивски живописец Никола Гулев.

„Лица, край които безразлично минаваме, не ни говорят нищо, не запомняме никого. Но когато художникът нарисува тези лица върху платното, изведнъж те ни ангажират, припознаваме ги. Опитваме се да разгадаем нещо върху тях, да определим състояния, чувства, преживявания и после тези лица стават спомен. Никола Гулев майсторски е създал галерия от ликове, които ще ни предизвикат със своите тайни и истини, ще събудят нашите чувства“, разказа за изложбата в аванс галеристката Краси Алексиева.                                                  

Никола Гулев е роден в гр. Пловдив през 1987 г. През 2006 г завършва художествена гимназия „Цанко Лавренов” в гр. Пловдив със специалност живопис. През 2010 г. се дипломира като бакалавър по Педагогика на обучението по изобразително изкуство със специалност живопис в Академия за музикално танцово и изобразително изкуство под ръководството на доц. Румен Жеков. От 2010 г. е член на Дружеството на пловдивските художници. През 2012 г. завършва магистърска степен по живопис в Академия за музикално танцово и изобразително изкуство с пълно отличие. От 2016 г. придобива научна титла – Доктор по методика на обучението по изобразително изкуство. Никола Гулев работи и твори в гр. Пловдив. Картините му са част от колекции на ценители в България, Испания, Португалия и Англия.