Нощ на музеите и галериите къса с Община Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:15, 15.02.2018

от Мария Луцова

Екипът на Нощта на музеите и галериите начело с Веселина Сариева ще откаже финансирането от Община Пловдив. Причината е скандалът, който се разрази в началото на седмицата. По време на пресконференция в общината кметът Иван Тотев каза: „„Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава“.

Изказването му бе отговор на пост на Веси Сариева във фейсбук, в който тя изразяваше тревогата си какво ще се случи с паветата от ул. „Отец Паисий“ . В резултат на реакцията й се намесиха и инспекторите от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата. Те направиха оглед на място и обявиха, че ще направят предписания настилките по улицата да бъдат описани в чертеж и в последствие върнати на мястото им.

Тримата човека, които стоим зад фондация „Отворени изкуства“, взехме категорично решение да прекратим отношенията си с Община Пловдив, обяви в „Денят започва с култура“ на БНТ Веселина Сариева.

Тя допълни, че екипът й ще откаже сумата, която е гласувана за НОЩ/Пловдив в тазгодишния културен календар. И допълни, че това ще промени концепцията на фестивала, защото освен финансиране, партньорството е било и с подпомагане по отношение на пространствата, където се случва събитието.

Ето ви пример. Дали е случайно или не, но вчера получихме отказ за ползване на Античния театър на 15 септември, когато е обявена Нощта на музеите и галериите, каза още Веселина Сариева.

Пред Plovdiv Time Веселина Сариева даде допълнителни обяснения за радикалната си позиция:

Фондация "Отворени изкуства казва "не" на кмета. Заплахи, като тези на кмета Иван Тотев, не бива да бъдат толерирани в обществото. Защото те всяват страх на много нива. Ние няма да го приемем, защото имаме мисията да създаваме култура, но не култура на страха. Оттук насетне ще разгледаме позицията си. Най-важното обаче е гражданите да видят, че проявяваме нетърпимост към подобни реакции.

Няма нищо лично в решението ни, въпреки че мое лично мнение бе използвано, за да бъда атакувана професионално. Трябва да започнем а говорим за страха и заплахите, иначе много от хората, които правят култура, ще избягат от Пловдив, а ни предстои домакинството на Европейска столица на културата 2019.