Николай Антелов омагьосва с “Красиви създания“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:51, 17.11.2023

Николай Ангелов–Гари представя самостоятелна изложба живопис "Красиви съзадния" на 21 ноември от 18 ч. в галерия "Възраждане".

"Новата изложба на Гари е посветена на жената в различни нейни превъплъщения. Тя е Ева – изкушаваща, тя е русалка или балерина, тя е победителка на кон. Красивите образи насищат картините с изящество, очарование и поетичност. Има и ангелски посещения, за да се докоснем, все пак, и до небето. Морето се усеща често в творбите, макар и умалено до вода в домашни условия. От цялата експозиция лъха чаровната естетика на художника", разказва галеристът  Краси Алексиева.

Николай Ангелов–Гари е роден през 1978 г. През 2003 г. завършва ВТУ "Св.св.Кирил и Методий" със специалност ,"Скулптура". От 2009 г. е член на Дружеството на художниците-Бургас. От 2012 г. е член на Б.И.С. – "Българско иконографско сдружение". 2018 г.завършва магистратура "Графика и графични комуникации" в ШУ "Епископ Константин Преславски"- Шумен. 2018 г. завършва магистърски клас „Graphic Art” в „Bucharest National University of Arts/ UNArte“-Букурещ  (Румъния). 2023 г. е член на "FineGraffArt". 2019 г.

Има осъществени 26 самостоятелни изложби и множество участия в общи такива. Участвал е и в множество пленери и фестивали за изкуство. Проектирал и изпълнил над 18 проекта за стенописи на манастири, църкви и храмове.

Носител е на приз "Художник на десетилетието"  на галерия "Ларго" във Варна;  Награда на Ректора на ШУ "Епископ Константин Преславски";  Награда "Фикосота"- за постижения във визуалните изкуства- живопис;  Награда от "IV Студентски Видео Арт фестивал"- Шуменски универститет; Нагрда  „Руси Стоянов“ за млад художник в Бургас; Голямата награда "Златният Езоп" на ХХІІ Международно биенале на хумора и сатирата – Габрово; Награда на СБХ за млад автор на биенале "Приятели на морето"-Бургас.