НФ “Култура“ финансира с 200 000лв. осем пловдивски проекта

  • от PlovdivTime
  • 15:48, 10.08.2022

Национален Фонд „Култура“ одобри за финансиране проектът на Фондация „Заедно“ - "Един град, три религии, седем етноса - от миналото, за бъдещето", който е насочен към документиране и архивиране на нематериалното културно наследство на общностите с най-стара история в Пловдив. Името  на проекта идва от идеята на известния режисьор и сценарист Анжел Вагенщайн, който още през миналия век искал да създаде в Пловдив музей с това име.

Проектът ще се финансира и реализира по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Той включва 8 периода от годишния етно календар, с над 20 локални събития, които ще бъдат основа за изготвянето на мултимедиен продукт - 9 аудио и видео епизода, свързани с родовите традиции и местните обичаи на 7 етнически общности. Програмата подкрепя любители артисти и творчески състави на етносите с най-богата история в Пловдив. В творческият екип на проекта са артистичният директор Арлин Каспарян - хореограф–режисьор, възпитаник на АМТИИ проф. „Асен Диамандиев“ и Хрипсиме Ноурукян - хореограф и координатор на събитията. Архивът с нематериалното културно наследство на традиционните празници на етническите общности в Пловдив ще бъде създаден по идея на председателя на Фондация „Заедно“ Лалка Златанова – автор и ръководител на проекта.

Според оценката на екипа на НФ „Култура“, Фондация „Заедно“ има опит и видими резултати в областта на развитие и подкрепа на любителските изкуства. Част от историята й е свързана и с дългогодишната дейност на първото в Пловдив и България Студио за свободни танци „Dance to the max”, което има редица номинации и награди. Събитията и проектите на организацията са широко отразявани в регионални и национални медии. Със своите инициативи фондацията осигурява широк достъп до събитията си и има важен принос в развитието на градска публична среда. Заключението на комисията е, че цялостното изпълнение на проекта ще създаде предпоставки за неговото надграждане и след приключването му. Според експертите от НФ „Култура“ предвидените разходи са добре обосновани и реално необходими и бюджетът е приет в пълен обем.

Общо 8 проекта на пловдивски културни организации, са одобрени за финансиране по същата програма на „НФ Култура“. Предвидените средства са на стойност близо 200 000 лв.

Сдружение Културен семинар „Непознатите“ ще подготви поредния мащабен концерт в Пловдив, с участието на изворни колективи на етническите общности, като фокусът е върху власи, татари и гагаузи. Изключително интересен е и проектът на  Сдружение за исторически възстановки „Филипопол“. С помощта на любители екипът ще пресъздаде един от най-интересните периоди в историята на града - Филипополското херцогство, който е свързан с преминаването на кръстоносните походи през България.

По „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ на НФ Култура в Пловдив е одобрен и образователен проект „Симфодеца“ на Къща за музикални вълшебства „Дивизи“,  който планира създаването на детски оркестър. Народно читалище "Христо Ботев-1905" - Пловдив ще подготви театралния спектакъл „Игра на службогонци“, а от Сдужение „Медии с човешко лице“ ще правят серенади-изненади под прозорците на пловдивчани.

Сред одобрените за финансиране са и танцовият спектакъл „Характерът и душевността на тракиеца в българския танц“, както и S'cool Rock Fest за ученически рок групи, които ще се изявят на голяма сцена пред публика в парк „Лаута“.

Фестивалът „Младостта на Пловдив – различна, но единна“  на Медицински университет Пловдив ще обедини над 300 самодейци от Пловдивските университети. В него ще участват музикални, театрални и танцови състави на български и чуждестранни студенти. Със средства по програмата ще бъде възроден и Фолклорен фестивал в село Белащица. НФ „Култура“ ще финансира и културни събития на читалищата в Карлово, Калофер и други селища в пловдивска област.

Над 300 000 лева ще получат от Национален фонд „Култура“ и Общински институт "Старинен Пловдив", четири музея в града, НБ "Иван Вазов", Градската художествена галерия, Операта, Кукления театър и музикалното училище. Проектите бяха одобрени през месец юли т.г. по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“.