Невена Дишлиева и Елка Виденова представят роман биография на Томас Ман в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:52, 23.01.2024
Литературните фестивали Spirt&Spirit и "Пловдив чете" канят на среща разговор с Елка Виденова – преводач на романа "Вълшебника" на Колъм Тойбин, и Невена Дишлиева-Кръстева – преводач, редактор и издател, на 23 януари от 19 ч. в клуб "Петното на Роршах". Модератор на събитието е Ина Иванова.
 
Романът "Вълшебника" е обемен и прецизен опит да оживее пред очите на публиката от 21 век обичаният от поколения немски автор и носител на Нобелова награда за литература Томас Ман. Действието започва в родния град на немския писател – Любек, през 1891 г. и завършва в Лос Анджелис през 1950 г. Период, обхващащ две световни войни, в който затвореният Томас Ман е и обществена фигура. Тойбин поставя фокуса на творбата си върху скритите копнежи на автора като женен мъж и баща на шест деца, върху отношенията в семейството му, както и върху неизбежното въвличане на Ман в противопоставянето на нацистката агресия.Наред с надникването в ежедневието, а и в главата на великия писател, читателите имат възможност да се насладят на великолепната проза на Тойбин. „Вълшебника“ отваря вратата към интимния свят на Томас Ман без грам осъдителност и с онази деликатност, която оставя усещане, че четем завладяваща художествена творба.
 
Колъм Тойбин е писател на сдържаната емоция и умерения жест. По неговите думи "писането произхожда от тишината" и това се долавя осезаемо в книгите му. "Вълшебника" сякаш носи и уталожената стихия на Мановия наратив.
 
Колъм Тойбин е роден на 30 май 1955 г. в Енискорти, Ирландия. Романист, автор на разкази и есета, журналист, драматург, литературен критик, поет. Университетски преподавател (Колумбийски университет, Манчестърски университет). На български е познат с романите "Маестрото", "Бруклин", "Нора Уебстър", "Разказът на нощта" и "Светлина в черната вода" и със сборника с разкази "Празното семейство". В списание "Съвременник" излиза и откъс от романа му "Евангелие от Мария". Сред нехудожествените творби на Тойбин има книги за Барселона, за Дъблин и дъблинчани, за живота на хомосексуалния мъж от Оскар Уайлд до Педро Алмодовар, за писателите и техните семейства. Също монография, посветена на американската поетеса Елизабет Бишъп. След "Вълшебника" – романа за Томас Ман, през 2023 г. излиза и своеобразно продължение на "Бруклин" – "Лонг Айлънд".
 
Колъм Тойбин е носител на някои от най-престижните литературни отличия, включително International IMPAC Dublin Literary Award, Costa Novel Award, неколкократен финалист за Man Booker и т.н.
 
Елка Виденова е родена през 1975 г. Наред с хилядите страници юридически и технически текстове превежда и редактира – от и на английски – художествена литература и публицистика, наръчници по икономика и книги за деца. Сред авторите, чиито книги е превеждала, се нареждат Кевин Бари, Джесика Парк, Яа Джаси, Колъм Тойбин, Йосип Новакович, Джон Ъпдайк, Гор Видал, Малкълм Гладуел, Джошуа Ферис, Рам Чаран, Стефани Майер, Сара Дюнант, Ян Геел и други. От 2019 г. Елка Виденова е и хоноруван преподавател в СУ Св. Климент Охридски.