“Нестинарка“. Голямата среща на Марин Големинов и “Цанко Лавренов“ с премиера в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:30, 30.11.2023

Ценителите на изобразителното и кино изкуството ще могат да гледат документалния филм „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов“ на 30 ноември от 19 ч. в Lucky Дом на киното при вход свободен.

Публиката ще се запознае с една по-малко известна страна от творчеството на родения в Града на тепетата голям български художник. Филмът на Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев обещава да потопи зрителите в мистичната атмосфера на едно от най-разпознаваемите български сценични произведения - танцовата драма „Нестинарка“ от Марин Големинов.

Разказът в "Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов” проследява историята на нестинарството у нас, разкрива обстоятелствата около написването на танцовата драма, както и вълненията около нейната премиера. 

Наследниците на Марин Големинов и Цанко Лавренов споделят неизвестни до момента факти около работата по постановката на „Нестинарка“ от 1968 г., а три примабалерини, вживяли се в образа на Демна пред годините - Вера Кирова, Силвия Томова и Анелия Димитрова - обогатяват историята със своите разкази и изящността на танца.

След голямата среща на Цанко Лавренов и Марин Големинов, завесата продължава да се вдига и нестинарското хоро не спира да увлича в ритъма си новите поколения.

Както казва самият Марин Големинов „Нестинарка“ изгаря върху нестинарската жарава, за да възкръсне след това като феникс из пепелището.“

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.