Нещотърсач с 44 необикновени предмета разказва истории в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:59, 04.07.2022

„Пловдив чете” представя  "Нещотърсач: 44 (не)обикновени предмета от близо и далеч"  на 6 юли от 19 часа в бар Local в Капана.  Книгата  съдържа колекция от истории, посветени на предмети, които авторката – преводачката, журналистка и пътешественичка Екатерина Петрова, събира през годините. Илюстрирана е с  фотографиите на Цветелина Белутова и самата Екатерина, оформлението е на Люба Халева.

„Лична, чудно-пъстра и лека за четене, Нещотърсач на Екатерина Петрова е като галерия с миниатюрни портрети – уж на вещи, но всъщност на места и култури. Приятно освежава паметта за безгрижното фланьорство от предходните две десетилетия”, пише за книгата Албена Шкодрова.

„Нещотърсач е като бездънен куфар, в който се побира цял един свят, пълен с вълнуващи сюжети – бележник Moleskine, матрьошка, бял потник, трохи от мадлени, жълто паве, люблянски змей, марсилски сапун, пилешка кост, наниз от мъниста. Екатерина Петрова разказва с литературен талант и журналистическо преклонение пред фактите историите зад всеки предмет от своята колекция, като неусетно ни предава от своята космополитност”, казва и Ива Рудникова.

За книгата ще говори Екатерина Петрова, а модератор е издателят Манол Пейков.

Фотография: Яна Лозева