Нещо ново, нещо старо: Картина от 1964 г. се нарежда до съвременни творби в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:51, 14.02.2020

Начало на пролетния сезон в галерия Аспект бележи третото издание на сборната тематична изложба „Нещо старо, нещо ново...”. Идеята е всеки от поканените автори да представи две картини – стара и нова, които са максимално отдалечени като време на създаване.

Общо 18 добре познати пловдивски художници ще се включат в предизвикателството. Сред тях са Валери Ценов, Вихра Григорова, Георги Щърбев, Димитър Добрев, Ели Станчева, Здравка Василева, Иван Шишков, Илия Желев, Лили Кючукова, Михаела Иванова, Недко Итинов, Нели Ценова, Никола Певичаров, Николай Няголов, Румен Манолов, Румен Нечев, Снежана Фурнаджиева и Станимир Видев.

"Тази идея ми даде възможност, като галерист, да науча много за отношението на художниците към техните творби във времето, за това кой има архив и пази картини от различни свои периоди и кой охотно се разделя с всичко, което създава. Затова и някои от съпоставяните творби не са много отдалечени времево, но пък със сигурност мога да кажа, че посетителите ще видят картина от 1964г. В някои от двойките има приемственост, други са неразпознаваеми и практически несъпоставими, а има и нови реплики на представените стари творби, но именно в това се състои предизвикателството", споделя директорът на галерията Олга Петрова. 

Изложбата ще бъде открита на 18 февруари в 18.00 часа и ще бъде на разположение на посетителите до 9 март.