“Необичайно семейство“ на Клер Дюран-Друен със световна премиера в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:59, 27.05.2023

Пловдив ще бъде домакин на световната премиера на спектакъла "Необичайно семейство" на Клер Дюран-Друен (Франция) на 27 май от 19.30 ч. в Дома на културата "Борис Христов" в рамките на фестивала „One Dance Week”.

Красотата на танца може да поникне от най-чудатото рандеву на танцьори от различни, даже противоположни ъгълчета на обществото. „Необичайно семейство” ни показва какво би се случило, ако на едно и също място се съберат пациент на психиатрична клиника и човек с изявен талант в спорта, науката или изкуството, например. Това е спектакъл на участието, който не идва като запазена територия за виртуозни танцьори, а като отворена покана за местни участници да се включат.

Френският хореограф Клер Дюран-Друен събира 7 професионални танцьори от своята компания „Traction” със 7 местни танцьори от различни общности. Тази необичайна среща, която иначе не би се случила, разчита на провокацията от излизането извън зоната на комфорт, на психологическото и физическото взаимодействие между непознати, за да намери нови форми на танц. Участниците  трябва да се отърсят от своите представи и навици за работа с тялото, минават през метаморфози и образуват на сцената едно безподобно семейство. Неговите членове не са имали възможност да се познават, но сега могат да направят нещо красиво заедно. 

На показ са изложени човешките странности, неповторими и поемащи в неочаквани посоки. Идващи от периферията на обществото или просто далеч един от друг, професионалните танцьори и местните участници ще намерят общ движенчески език. В него красотата не е непременно функция на физическата виртуозност на танцьора, по-скоро на доверието към останалите. Красотата не е нормативно предписание за движенията на тялото, както е в балета, например. И макар майсторските изпълнения да са впечатлящи, Клер вижда красотата като нещо просто и докосващо, дори да е несъвършено.

Характерно за работата на Клер Дюран-Друен е, че работи с аматьори и хора с физически ограничения и “поведенчески разстройства”, които някои биха окачествили като “увреждания”. Тя търси дълбочината на изкуството и оспорва правилата кой може или не може да бъде на сцената.

Спектакълът гостува под тепетата в деня, когато фондация „ЕДНО за култура и изкуства”, организатор на „One Dance Week”, отбелязва 20-годишнината си.