Необичайният Енчо Пиронков показва пластики от дърво в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:36, 13.02.2024

Неочаквана страна от таланта  на големия български художник Енчо Пиронков ще покаже изложба в Градската художествена галерия на Главната в 18 ч. на 16 февруари. Свързваме името на изключителния живописец с експресивна живопис, мащабни стенописи, дори с филмови декори. И тъкмо когато публиката си мисли, че го познава, големият артист я изненадва с творчески акт, плод на моментна игра на въображението му или на целенасочен експеримент.

Експозицията съдържа цикъл пластики от дърво, създадени през 60-те години на ХХ век и за десетилетия останали затворени в ателието на художника. За първи път те бяха показани едва миналата година в Смолян.

Макар 27-те фигури да са женски, изкуствоведът Красимир Линков ще отбележи в текста си към албума, съпътстващ изложбата:„Последното нещо е тяхната конкретност. Никога не е същото, което е предписано на тези образи. Те са малките-големи бягства, творчески отдушник за артиста. Най-дълбоки чувства, споделени чрез длетото на материал, който има своя мълчалива душа и търпимост да слуша.“

Изложбата може да бъде видяна до 17 март.