Посланик Айххорн откри изложба за обединението на Източна и Западна Германия

  • от Соня Желязкова
  • 15:28, 14.10.2020

Дом на културата „Борис Христов” представя изложба за историята на Германското обединение. Автор на „Преломът на Изток. Живот в преход” е историкът публицист Щефан Волле, акцентирал върху опита на хората в Източна Германия от времето на прехода. Изложбата е подредена във фоайето на Дома на културата до 23 октомври. Събитието откри германският посланик Кристоф Айххорн в Пловдив.

„Българи и германци се разбираме добре. Ние сме преминали през подобни чувства по онова време. Сега сме заедно в Европейския съюз - принадлежим на едно семейство. В тази изложба се откроява отношението на германеца към това събитие като празник, но също така и като отражение върху делника", каза той.

„Човек има своите на визии, мечти и надежди, но после идва реалността. По онова време имаше много илюзии и разочарования и в България, и в Германия. Един немски президент, който идваше от изтока, казваше - мечтаехме за рая, а се оказахме в Северен Рейн-Вестфалия”, коментира още посланикът по повод привкуса, останал от онова време.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Айххорн напомни посланието, с което започва немският химн - единство, право, свобода.

„Това не са просто думи, това са ценности, които обединяват всички европейци. Това са централните стойности на Германия и вярвам, че за България се отнася същото”, каза той и сподели, че това е урокът, който са научили за тридесет години обединение.

„Много съм щастлив, че избрахте именно Пловдив за място на тази изложба. С този акт на обединение се слага край на един много тъмен период. Много е важно да си припомняме уроците на историята и да бележим успехите, който са последвали от тях”, сподели зам.-кметът по култура Пламен Панов.  

Паната с впечатляващи снимки разкриват чистите емоции след сливането на Изтока и Запада, като показват отражението от падането на режима върху битието на германеца. Има в допълнение коментари по темата, анализи за периода на прехода, достъп до интервюта със съвременници и техните преживявания.

Изложбата е издание на Федералната фондация за преоценка на диктатурата на ГЕСП и  пълномощника на федералното правителство за новите федерални провинции.