Недялко Славов представя романа си „Хабитат“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:21, 09.04.2024

Писателят Недялко Славов ще представи най-новия си роман „Хабитат“ в Литературния салон на читалище "Алеко Константинов" в Пловдив на 10 април от 18 ч.

Недялко Славов е един от знаковите автори в съвременната българска литература. Литературната критика определя романа "Хабитат" като иновативен, увличащ, завладяващ, носeщ мощен емоционален и социален заряд и е поредното доказателство, че Недялко Славов е явление в нашето съвремие.

"Когато се изправим пред творба като „Хабитат“, ние, българите, обикновено с възхищение, гордост и мъничко тщеславие казваме: това е книга, достойна за световната литература. Това е израз на някакъв необясним национален комплекс. Не, това не е книга, достойна да се впише във всяка друга национална литература – „Хабитат“ е книга, за която всяка друга национална литература може само да мечтае, защото и там, по света, в оная пуста „чужбина“, такива текстове се появяват рядко“, казва за книгата Иван Стамболов-Сула.

Недялко Славов е роден на 12 декември 1952 г. в Пловдив. Автор е на сборници с поезия, разкази, пиеси и романи. За.вършил е българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски" и културология в СУ "Св. Климент Охридски". Поет, автор на осем романа, девет сборника с поезия, два сборника с есеистика, един с разкази и четири пиеси. Превеждан е на английски, немски, руски и гръцки език. Романите, които той издаде през последните години се радват на голям читателски интерес  и спечелиха авторитетни литературни награди. Сред тях са "Христо Г. Данов" за романа "Фаустино", "Пловдив" за романите "Портрет на поета като млад" и "432 херца", и "Хеликон" - за романа "432 херца" и "Камбаната".

 „Всичко е в това какво искаш да си утре. Свободна воля. Или баркод в цифровия концлагер на един безсмислен свят“, казва Недялко Славов за темите, които разглежда в "Хабитат".