Недялко Славов написа “И станах река“ - роман химн на светлината

  • от PlovdivTime
  • 16:27, 28.08.2020

Недялко Славов ще зарадва читателите си с нов роман. „И станах река” излиза на книжния пазар на 1 септември със запазения знак на ИК „Хермес”. „Химн на светлината, какъвто българската литература не познава. Възхитителна възхвала на живота”, казва поетът и драматург Александър Секулов за книгата. 

„Подобно на вечно подгизналите жители на Макондо, все повече се приближаваме до деня, когато окончателно ще изгубим смисъла на думите. И тогава, безпомощно търсейки смисъл в безсмислието, което сами сътворихме, повече от всякога ще имаме нужда от писатели като Недялко Славов. Всяка негова дума е символ, изречението образува контекст, а стилът му като свещена змия се увива около гърлото, докато не остане глътка въздух, незаслужена. „И станах река“ не е книга за забавление. А за смисъл. Защото съвсем скоро Бог ще въздъхне и ще дойде пролет, в която ще сме винаги деца и вечно влюбени. Напук на безсмислието”, пише Димитър Стоянович.

„И станах река“ е роман за светлата проекция на човека и неговата сянка. За смисъла и безсмислието на човешкия живот на фона на вечната природа – майка”, споделя за „И станах река” издателят Стойо Вартоломеев. 

Това е седмият роман на Недялко Славов след „Фаустино”, „Вертиго”, „Портрет на поета като млад”, „432 херца”, „Камбаната” и „Пиафе”- книги, които донесоха на писателя най-значимите награди на българската литературна сцена. Славов живее и твори в Пловдив. Автор е на сборници с поезия, разкази, пиеси и романи.