Национален фонд “13 века България“ търси таланти, подпомага ги със стипендия

  • от PlovdivTime
  • 11:35, 05.01.2022

Национален дарителски фонд „13 века България“ за втори път обяви национален конкурс за подпомагане на професионалното развитие на млади български творци и учени. Победителят ще бъде кавалер на Националната награда „13 века България“ за подкрепа на млади таланти в съвременното изкуство и наука, която Фондът учреди през 2019 г. Тя представлява парична премия в размер на 5 000 лева, осигурена от Фонда, и  се дава за разходи за обучение.

В срок до 17 часа на 14 януари 2022 г. за наградата могат да кандидатстват български граждани на възраст до 35 години със завършено висше образование в сферата на изкуството и науката и иновативни постижения в съответната област. Задължително условие е кандидатите през 2021-а да са приети за следдипломна квалификация в акредитирани висши учебни заведения на територията на Европа, без България.

 Конкурсът протича в два кръга. В първия кръг жури, определено от Управителния съвет на НДФ „13 века България“, избира шестима номинирани кандидати, които ще бъдат обявени до 31 януари 2022 г. В подкрепа на всеки от тях Фондът ще организира дарителска кампания под надслов „Подкрепи таланта - дари“.

Във втория кръг журито излъчва носителя на наградата. Името му ще бъде публично оповестено между 20 и 30 юни 2022. Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония.