Народният хор на АМТИИ и цигуларят Васко Василев изправиха на крака публиката във Валенсия

  • от PlovdivTime
  • 10:59, 19.02.2024

Академичният народен хор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев се завърна с феноменален успех от Валенсия. Тридневното турне на един от най-добрите женски народни хорове в Европа бе изпълнено с големи творчески предизвикателства, с които те се справиха безупречно. Още с пристигането си в Испания, Академичният народен хор и световноизвестният цигулар Васко Василев заснеха видеоклипове в катедралата “San Nicolas”.

Два големи спектакъла бяха част от програмата на третия Международен фестивал “Festmus”. В програмата на спектаклите ролята на хора бе основна. Освен че задачата на състава бе да представят красотата на българската народна песен и фолклорната обработка, нейната загадъчност, и необяснимо майсторство в интерпретацията на творби от Стефан Мутафчиев, Красимир Кюркчийски, Иван Спасов и Кирил Стефанов, те изпълниха три класически произведения със симфоничния оркестър Nosoloclasica с диригент Мигел Наваро и солист Васко Василев. В програмата му бяха включени произведенията Zadok the Priest, Queen of Sheba и El Amor Brujo.

Партньорството между Академичния народен хор и Васко Василев се зароди през месец ноември 2023 г., когато световната звезда бе лектор в проекта на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - „Проекции на диалога“. Любовта му към специфичното звукоизвличане на студентския състав със световна слава е много специална. 

Тепърва новият проект на Васко Василев и Академичният народен хор с диригент Николай Гурбанов и вокален педагог Данка Цветкова ще се представя на световните сцени. Вече е планирано едно доста мащабно турне на студентската формация, което организаторите предпочитат на този етап да запазят в тайна.

Турнето се осъществи с подкрепата на ръководството на АМТИИ и отдел „Култура“ на Община Пловдив.

Програмата на представителната академична формация е изключително натоварена през 2024 г. Налага се студентите да се лишат от дългоочакваната си лятна ваканция, за да успеят да осъществят всички концерти на които са поканени, за да покажат високото художествено майсторство на българската хорова музика.