Народни шевици и бродерии украсяват аксесоари за книги на талантливи пловдивчанки

  • от PlovdivTime
  • 14:03, 08.03.2021

Изложба с приложно изкуство  под мотото „Аксесоари за книги“ от Стефка Константинова и Славена Шумарова-Запрянова ще бъде открита днес в 18 часа в читалище „Алеко Константинов”.

Авторите представят уникални предмети, съчетаващи модерното с традиционното чрез вплитане на  елементи от народната традиция – шевици, бродерии и др. Фокусът на изложбата са  кълъфки и разделители за книги, художествено оформени с орнаментики от българската  шевица. Като комплимент към дамската аудитория по повод 8 март – Денят на жената приложничките представят ръчно бродирани бижута. В изработените експонати авторите са използвали  модели от автентични шевици от дрехи с богата орнаментика от различни области на България.

Обединявайки усилията си, двете авторки създават изложбата, съчетаваща модерност и традиция, разкриваща  красотата, символиката и посланията на шевицата и която по своеобразен начина акцентира върху четенето като удоволствие и възможност за развитие.

Стефка Константинова е компютърен специалист, но влечението към приложното изкуство я кара да експериментира и така достига до създаването на свой бранд Bunny in a pocket/Gogi made it! Славена Шумарова-Запрянова е филолог, хоноруван преподавател и работи като библиотекар в ПУ „Паисий Хилендарски“. Наред с реализирането на творческите си търсения извън професията, тя, заедно със съмишленици, организира изложби и курсове Handmade.

Изложбата  може да бъде разгледана от 8 до 30 март  при спазване на утвърдените противоепидемиологични мерки.