Напрежение заради ремонта на „Отец Паисий”

  • от PlovdivTime
  • 15:48, 06.02.2018

Бизнесът и жителите на „Отец Паисий” обмислят протестна подписка заради липсата на ясна информация за ремонта на емблематичната пловдивска улица. Собствениците на магазинчета са изправени пред заплахата да понасят ежедневни загуби, защото в следващите 3 месеца достъпът ще бъде ограничен.

Според анонса на кмета Иван Тотев в този период „Отец Паисий” ще бъде разширена, а пешеходните пространства – реконструирани. Под улицата ще бъде изградена и първата система за подземно сметосъбиране, което ще бъде експериментално за Пловдив. Проблемът е, че в момента контейнерите са препълнени, което създавало впечатлението, че там е „боклуджийската” улица.

Въведена е и нова организация на движението. Поставен е светофар от към улица „Криволак”. Под улицата има много скални образувания, затова ще се работи с експерти, за да може да бъдат опазени евентуалните находки.

Градоначалникът обяви, че правоъгълните павета, които в момента се простират на част от улица „Отец Паисий”, ще бъдат преместени в Тютюневия град, тъй като повече отговарят на стила на зоната до улица „Иван Вазов”.  

 

Ето какво написа в социалните мрежи за проблема галеристът Веселина Сариева, собственик на галерия „Сариев”:

Без да бъдат информирани предварително обитателите, бизнесите и гражданите от Община Пловдив на 1 февруари 2018 година започна да се разбива настилката на една от най-емблематичните централни улици в историческия център на Пловдив – ул. „Отец Паисий”.

Улица, под която се намират останки от Римския стадион, която е основна снабдителна артерия за магазините на Главната улица, на нея са разположени всички контейнери за смет на Главната, има редица заведения, магазини, фризьорски салони, галерии.

Улицата е само 500 метра, но носи историята на града и преди години беше обект на етноложко и историческо изследване, на нея се провеждаше първият градски фестивал в страната и днес е обичана и позната в България и света.

Ремонтът и обновяването бяха обявени от кмета на Пловдив на пресконференция за медии, когато багерите вече къртеха гранитните павета. Аз живея на улицата и отначало помислих, че аз съм пропуснала информация, но се оказа, че такава не е предоставяна на никого предварително. Обявата на сайта на Община Пловдив е от деня на започване на ремонта.

В момента улицата е пуста, заведенията, магазините - празни, водата спира периодично, няма контейнери за изхвърляне на боклук. Негодуването на обитателите и преминаващите расте от ден на ден, защото се получава бегла информация от медиите, но Общината не е презентирала публично план, не е ясно дали ще има обезщетение за бизнесите, дали ще се съгласува проектът за ремонт с живущите, паметници на културата и експерти урбанисти.

Основното притеснение е за нивото на тротоарите и опазването на паветата на улицата. Ул. „Отец Паисий” е настлана с павета, добити преди повече от 80 години от разрушеното вече Марково тепе. Паветата имат специфична продълговата форма и са един от символите на тази улица, наравно със сградите в стиловете сецесион, неокласицизъм, конструктивизъм, някои от които на видни български архитекти като Йосиф Шнитер, Камен Петков, Димитър Попов, Стойко Стойков.