Най-новата галерия в Пловдив показва бюст на Иван Вазов с подписа му

  • от PlovdivTime
  • 11:38, 03.03.2021

Бюст на Иван Вазов на скулптора Андрей Николов, който пази подписите и на двамата, е един от шедьоврите в най-новата музейна галерия на Пловдив, която се намира в Стария град в сградата известна като къщата на д-р Рашко Петров. В нея колекционерът Димитър Георгиев показва творбите, които е събирал в продължение на 30 години.   От днес галерията отваря врати и след празниците ще бъде отворена за посетители.

В пространствата  ѝ са подредени над 300 творби – живопис и скулптура. Сред тях присъстват малко известни и значими творби на Златю Бояджиев, които го представят в различна светлина от познатата. Неговите пътувания по света отразяват изключителни пейзажи от Москва и Венеция в картини от колекцията на Димитър Георгиев.  Тази колекция показва и Иван Мърквичка като портретист, а Ярослав Вешин като художник на ловни сцени. Иван Милев присъства в нея със своя рисунка на сценичен театрален костюм, което също е непозната страна от неговото творчество. В това отношение колекцията не ограничава даден художник в основните му проявления на работа, но успява да хвърли поглед върху други теми и вълнения на художнижниците. Изброяването на имена винаги носи риска някой да бъде пропуснат от плеадата изключителни автори, но няма как да не бъдат споменати Давид Перец, Жорж Папазов, Борис Георгиев, Борис Михайлов, Димитър Гюдженов. Концептуално творбите са подредени в няколко жанра.

 „Ние се постарахме да покажем не толкова в хронология развитието на изкуството, колкото тематиката и жанра на тяхното представяне. Това смятам е сполучлив подход, тъй като ясно показва таланта на творците и техните визии, но с друг прочит чрез една споделена документалистика от творби, заслуга на колекционера Димитър Георгиев“, каза артмениджърът на галерията проф. д-р Емилия Константинова.

„Едва ли, купувайки първата си картина  „Натюрморт“ от Юрий Буков преди повече от 30 години, съм мислил и мечтал, че един ден ще създам такава колекция, която има и „собствен дом“. Колекция, на която ще могат да се радват почитателите на изобразителното изкуство. Колекционерството е не само тиха, а и явна лудост за един, мания за други, но мисля си, че е и наш дълг към следващите поколения – да издирваме, реставрираме и опазваме това безценно изкуство, с което да се гордеем всички ние“ – сподели колекционерът Димитър Георгиев.

Убедени сме, че експозицията ще предизвика интерес и задоволство, както и за не толкова пристрастената към пластичните изкуства аудитория, така и за специалистите и теоретиците на българското изобразително изкуство.

Галерията ще бъде отворена за посещения от 4 март 2021 г.  с работно време 11 ч. до 18.30 ч., като могат да се правят и предварителни записвания по телефона.

 

КЪЩАТА

Музейна галерия „Димитър Георгиев“ – Пловдив се намира в сграда паметник на културата, известна като „къщата на д-р Рашко Петров“.

Известно е, че къщата е построена средата на XIX в. и е дадена в зестра на Харитина, съпруга на д-р Рашко Петров, в която двамата съпрузи заживяват след сватбата си през 1864 г. Д-р Рашко Петров е дипломиран лекар във Виена, подпомага революционните дейци, бил е близък приятел на Левски. След Освобождението в периода от 20 май до 10 октомври 1878 година къщата е резиденция на Временното руско управление начело с императорския комисар в България - княз Александър Дондуков-Корсаков, става ясно от материали на Пловдивския архив.

МУЗЕЙНА ГАЛЕРИЯ „ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ“

Неслучайно инж. Димитър Георгиев реши да отреди тази емблематична къща за музейна галерия и да направи жест към обществото, споделяйки част от своята колекционерска мечта. Повече от 30 години е издирвал, събирал, реставрирал и съхранявал голям брой творби на изобразителното изкуство на значими автори, оставили трайни следи в историята не само на българското, но и на европейското изобразително изкуство.

Идеята, която се стремяхме да следваме е свързана с концепцията творбите да бъдат представени не толкова хронологично, колкото жанрово и тематично. Макар и условно, това се оказа един добър избор, защото показва на публиката друга гледна точка, свързана и с тенденциите за разбиране на визуалното изкуство. Отделните зали са отредени за „Маринизъм“,  „Портрети“,  „Акварели“,  „Родно изкуство“,  „Модернизъм“,  „Батална живопис“. И не на последно място на едно емблематично движение – „Родното изкуство“. Тъй като обаче авторите на творбите имат свободата да отразяват и създават своята гледна точка вплитайки жанрове, публиката ще види и специфичните жанрови взаимодействия.

Отражението на движение „Родно изкуство“ към  жанра „Портрет“, представящ исторически портрети и автопортрети на известни личности, както и въздействието на натюрморта. Като изненада към портрета е застъпена и една рядка тема „Майката и детето“. „Баталната живопис“, която можем да видим най-вече в историческите и военните музеи носи специфика на колекцията. Зрителят ще види и картини на именити творци, запечатали върху платното пейзажи от различни точки на света, за да ни направят съпричастни на техните пътувания и преживявания като наример, пейзаж от Мюнхен на Никола Михайлов, Москва и Венеция на Златю Бояджиев, Берлин на Никола Танев, Охрид на Иван Табаков, Солун на Цанко Лавренов, и др.

Така или иначе, за разлика от други музейни галерии, в музейна галерия „Димитър Георгиев“ значимо представени са не само живописта, но и скулптурата и керамиката, които отново ще очароват и изненадат публиката.

ЗА КОЛЕКЦИЯТА

Всяка една колекция е като жива, органична материя, която има свой собствен облик, начин на живот, своя съдба и своя биография. Създаването на културно средище и нова духовна среда, в която да споделиш мечтата си е прекрасен пример за смелост и постоянство.  Да откриеш, реставрираш и експонираш обемно творческо наследство на няколко поколения даровити и стойностни художници е невероятно предизвикателство и огромна отговорност. Зад това на пръв поглед спокойно, монументално и достолепно присъствие на експонатите, се крие непосилен труд, откривателска, упорита дейност изпълнена с пълна отдаденост на колекционера.

Някои от изложените творби показват нови, непознати или не дотам проучени факти от живота на определени автори, допълват периоди, стилове или течения в цялостната панорама на българската художествена култура. Други в пълен обем разкриват характерни и същностни характеристики на не добре проучени и изследвани, но качествени и стойностни художници.

В целия спектър има много добре подбрани, професионално реставрирани, луксозно рамкирани и експонирани великолепни и характерни произведения на едни от най-ярките, популярни и харесвани български творци. Непознатите и интересни непопулярни картини и скулптури кореспондират с емблематични образци, монографирани и изучавани в професионалната литература и публицистика.

Очевидно е, че колекция „Димитър Георгиев“ има изявен музеен характер и стойността ѝ се дължи на прозорливостта и визионерството на нейния създател отделил време, енергия и кураж да събере и съхрани в едно изключителни образци на изобразителното изкуство, които днес имат и “собствен дом“ за да бъдат споделени с всички нас.