Най-даровитите музикални таланти мерят сили в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:07, 12.02.2020

Пловдив отново става домакин на Националния музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ – 2020. Събитието, превърнало се в традиционно за града, ще се проведе от 13-и до 15-и март 2020 година, по традиция в Пловдив ще се проведе 

През последните години конкурсът се наложи като един от най-мащабните фолклорни състезателни форуми в България. Ежегодно той се посещава от повече от 5000 участници – деца, ученици, студенти, самодейци и професионални изпълнители в сферата на българския фолклор.

Участниците, които мерят сили едновременно в 7 зали, в рамките на 3 дни, са от всички териториално-административни области на България. Най-активни са учениците, които представляват всички Национални и профилирани училища, в сферата на изкуствата. Събитието вече е част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. 

Освен учениците, деца от над 50 детски градини в страната се състезават в най-малките възрастови групи, а стотици читалища, школи, центрове за професионално и личностно развитие демонстрират постиженията на преподаватели, самодейци и ученици, както и регионалните специфики на облстта в която са локализирани.

Тази година събитието ще се проведе в Аудиторния комплекс на Медицински университет – Пловдив, АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“ – град Пловдив и зала „Строител“. Организаторите на мащабния форум – сдружение „Български национален младежки фолклорен съюз“ и АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“, отново са се погрижили за рядко срещаната на подобни форуми стриктна организация, колоритна художествена програма за откриването на конкурса и разбира се уникалния състав на журиращите комисии.

Пловдивският конкурс се журира от общо 23 души, като 70 % от тях са хабилитирани преподаватели в направления музикално-танцовото изкуство и теория на музиката.

Програмата на тазгодишното издание на „ОРФЕЕВИ ТАЛАНТИ“ предвижда:

13.03.2020 година – 18:00 ч. – официално отркиване, в зала „АМТИИ“ (Ректорат на АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“)

14.03 и 15.03.2020 година – целодневна конкурсна програма, а от 19:30 ч. и двата дни ще завършват с концерт на лауреатите, който ще се състои в зала „Строител“ (вход свободен).

Заявки за участие се приемат до 25.02.2020 година.