“Начо и градът“ - изложба с истории за възстановяването на старинния Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:52, 14.09.2022

Фотоизложба „Начо и градът“, посветена на 100-годишнината от рождението на Атанас Кръстев, е експонирана в откритите пространства над Римския стадион. Паната в експозицията са подготвени от екипа на ОИ „Старинен Пловдив“ и проследяват важни акценти от историята и развитието на архитектурния резерват, сред които фотоси от разкриването на Античния театър, кадри от консервационно-реставрационната дейност на емблематични къщи – преди и сега, снимки от живота на Начо – срещи с приятели, работни моменти в Управлението и още много любопитни факти, разказващи и показващи как са били осигурени ценните мебели в къщите, историята на килимите и пианата и още много други.

Тази изложба, екипът на „Старинен Пловдив“ подготви с много обич и признателност като реверанс към съществения принос на Атанас Кръстев за възраждането на Стария град в Пловдив и като жест към всички жители и гости на града, които носят Пловдив в сърцето си. Името на Атанас Кръстев е синоним на мащабен градеж, който възражда старинната част на Пловдив и я превръща в дом на артистичния и творчески дух.

Тази година Празници на Стария град“  се провеждат под мотото „Врати във времето" и се посвещават на 100 години от рождението на Атанас Кръстев - Начо Културата. За 11-и път в продължение на цяла седмица от 12 до 18 септември, къщите и пространствата на Стария град ще се оживят от събития, посветени на популяризирането на духовното и историческо наследство на Трихълмието.

На 17 септември (събота) на Римски стадион в 20.30 ч. ще се състои официалната премиера на новия документален филм „Сто години хвърча по камъните”. Филмът е финансиран от Община Пловдив и ОИ "Старинен Пловдив" и се посвещава на 100 години от рождението на Атанас Кръстев.

„Празници на Стария град“ са част от Културния календар на града за 2022 г.