На специална церемония: Картина на Иван Вукадинов става част от колекцията на Ватиканските музеи

  • от PlovdivTime
  • 14:39, 07.10.2022

Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще предаде картината на изтъкнатия български художник Иван Вукадинов за колекцията на Ватиканските музеи на специална церемония на 10 октомври. На церемонията са поканени да присъстват г-н Златко Минев (член на семейството на Иван Вукадинов), ръководителят на мисията ни във Ватикана - посланик Богдан Паташев, проф. Аксиния Джурова, изследовател на творчеството на Вукадинов.

Картината на Иван Вукадинов впечатлява ватиканските експерти, когато участва в изложба на българско изкуство в Рим в средата на 70-те години на миналия век и те пожелават да я придобият за колекцията на Ватиканските музеи. От страна на българската държава обаче се получава отказ с основанието, че картината е национално богатство и не се продава. Разбирайки за отказа, художникът Иван Вукадинов се обижда на тогавашната система, която отказва изкуството му да бъде представено по света. Зарича се да не показва никога творчеството си в България. През 2006 г. се завръща в художествения живот на София, участвайки в една изложба годишно.

В наши дни от Музеите на Ватикана отново проявяват интерес за придобиването на картината на Иван Вукадинов „Чили“. Така се стига и до тържествената церемония, по време на която министърът на културата проф. Велислав Минеков официално, в присъствието на представител и от семейството на художника, ще връчи картината на Иван Вукадинов за колекцията на Ватиканските музеи.

Предния ден, 9 октомври, министър Минеков е поканен, в качеството си на официално лице, да присъства на литургия, водена от папа Франциск пред базиликата „Св. Петър” във Ватикана, Рим. 

Иван Вукадинов е роден през 1932 в с. Ломница, Пернишки окръг. През 1961 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Живопис” при проф. Ненко Балкански. Участвал е в изложби във Франция, Великобритания, Русия и Латвия. Има самостоятелна изложба в София през 1975 г. и четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето през 70-те години на 20 в., които го правят известен и търсен сред италианските колекционери.

Иван Вукадинов е един от най-талантливите ни художници, безспорен авторитет за колеги, критика и ценители. Автор с вроден аристократизъм и специфичен стил, а заради скромността и смелостта си да избира винаги достойнството си, е определян и като самотник. Неговите произведения имат дълбоко символно и експресивно звучене. Това той постига, като експериментира с формата, цвета и техниката. Основните въпроси, които изследва, са за времето, материята, края на безкрая, вечността. Използва класически техники на старите майстори, често сред тях е техниката „енкаустика”. Проф. Аксиния Джурова е изследовател на творчеството на големия български живописец. Тя е автор на двете единствени монографии, писани за него – „Иван Вукадинов, представен от А. Джурова“, изд. „Български художник“ (1978) и “Ivan Vukadinov presented by Axinia Džurova”, издадена през 2015 г. от Национален дарителски фонд „13 века България“.