На празника си: Куклениците с премиери на “Храбрият дървар“ и театър за един зрител

  • от Мария Луцова
  • 12:08, 19.03.2024

Кукленият театър ще зарадва публиката си с поредица от събития по повод Международния ден на кукления театър на 21 март. В 11 часа предпремиерно ще се играе "Храбрият дървар" на Ирослав Петков, а представлението е с вход свободен. Публика ще влиза до запълването на салона. Два пъти през деня - от 10 до 12 и от 14 до 16 ч. - ще можем да се насладим на куклената миниатюра "Приказка за оловния войник". Базирана на приказката на Ханс Кристиан Андерсен. Миниатюрата се играе от един актьор за един зрител - неповторима среща и лично преживяване, несравнимо с друга форма на театрално представление. Тя е с продължителност 11 минути и се играе в приземната зала на театъра. Местата са ограничени и с предварително записване на касата на театъра. Вход свободен. Зад проекта стои актьорът Румен Караманов.

"Храбрият дървар" от Ирослав Петков е най-новото ни премиерно заглавие. С него от доста време говорим, че искаме да направим нещо заедно. По време на пътуването ни до Хърватия на турне, четохме в автобуса текста с актьорите и се спукахме от смях. Става дума за една много приятна и приказна пиеса и мисля, че е чудесно попълнение в репертоара", разказа директорът на Куклите Петър Влайков.

Режисьор е самият Ирослав, той е изработил и голяма част от куклите. Сценографията е дело на Мария Ибришимова, а композитор е Мира Искърова. Ролите изпълняват Даниела Русева, Калина Вълчева и Йордан Стоянов.

"Джани Родари има една книжка "Граматика на фантазията" и тя предлага един много използван принцип - избират се случайни думи и по тях се съставя някаква история. Това много често го правят и в кино факултета в НАТФИЗ, а и в кукления факултет. Горе-долу в този принцип развих сюжета на "Храбрият дървар". След като я написах, добавих и подзаглавие, че тя е "Идеалистично-патетична пиеса", даже бих казал - идеалистично-патетична, защото вътре всичко е много наивно и трябва да се играе с патос", разказа Петков. Той призна, че и в живота е до голяма степен наивен.

Отправните думи, с които започнал да се ражда текста, били - дървар, принцеса, змей.

"Имам бегъл опит с дърворезбата и реших, че мога да направя четирите кукли. Отне ми много време. Започнал съм ги от декември и ги завърших точно преди началото на репетициите - на 20 февруари. Най-трудно ми беше да изработя дърваря, особено косата му - цели две-три седмици", описа процеса на работа Ирослав Петков.

Петър Влайков разсмя присъстващите на представянето на спектакъла с шеговита реплика: "Не ми се ще да правя аналогии с политиката, но в пиесата царството е разделено на две, а накрая дърварят и принцесата се женят и то се обединява".

"Мнозина казват, че в театъра е като в живота, но не е точно така. Тук са важни моралните послания, идеята за това кое е добро, кое е лошо. Това ни е целта. Да създадем и изградим един верен морален компас. Да стабилизираме вече изградената ценностна система. Да ги научим що е то емпатия, умение да приемаш другия. Това са свръхзадачите на кукления театър и с всеки спектакъл гоним тези си цели. В случая с "Храбрият дървар" има много какво да научат и децата, но и родителите им. Другите препратки са за големите и са неизменна част от всяка пиеса", допълни той.

Ирослав Петков описа дърваря като млад и смел, а принцесата - красива и разсеяна, царицата - притеснителна и свидлива, царя - смел и простоват, мечката - свирепа, а змеят - ще видим.

"Моята царица е своенравна. Тя не иска да дава дъщеря си на кой да е, камо ли на един прост дървар. Но крайната дума е на царя и тя се съгласява с нея", разказа Даниела Русева.

Още на първото четене целият екип много се забавлявал и се впуснал в нея.

"Беше патетично, различно. Предизвикателство е се работи с режисьор като Ирослав Петков, с такъв тип кукли. Предизвикателство е, че спектакълът съчетава кукли и актьрска игра, надявам се да сме го овладяли. Нещо много различно е - да сменяме от кукла в жив план. В началото много се затваряхме само да си държим куклите и да играем само с тях, какъвто е класическият куклен театър", разказа Даниела Русева.

Всички актьори се обединиха, че това наистина е най-сложното - съчетанието между двете, а Ирослав Петков често повтарял: "пускайте ги малко повече, пускайте ги малко повече, не ги дръжте чак толкова".

"И за мен това бе най-голямото предизвикателство - да пусна куклата и да играя. Моята принцеса е приятно разсеяна глезана. Тя не вижда в дърваря обикновен човек, а един храбър мъж, който я е спасил от мечката", разказа и Калина Вълчева. На 21 март актрисата ще бъде част от церемонията на престижните награди "Сивина" в София. Калина е номинирана за "Дебют" за ролите си в "Роня - дъщерята на разбойника" и "Мечо Пух". Тя не скри радостта и вълнението си, че е номинирана и сподели, че за първи път ще присъства на такава церемония.

"Храбрият войник" ще се играе на 22 март от 19 часа и на 23 март от 10.30 и 11.45 ч.

Любопитно е, че плакатът за "Храбрият дървар" е изработен по проекта на Димитровградската художествена галерия. В рамките на "Плакатът работи" студенти са изработвали такива за различни театрални представления. Възпитаниците на гл. ас. Надежда Ангелова в Пловдивския университет са предложили шест варианта, след като се запознали с текста и куклите, присъствали и на репетиции.

"Работим и с Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Студентите на доц. Александър Гьошев готвят предложения за плакат на "По ръба на небето" на Веселка Кунчева", разказа директорът на куклениците Петър Влайков. Той каза, че накрая ще бъде направена изложба с всички проекти за плакати.