На паметника на Альоша: “Освободителка“ в кавички за Седмицата на съвременното изкуство

  • от PlovdivTime
  • 11:23, 10.09.2023

Сдружение „Изкуство днес“ стартира в Пловдив 29-ото издание на  Седмица на съвременното изкуство под мотото „След войната” с акция на художника Димитър Келбечев, който успя да сложи кавички на думата „освободителка“ в надписа на паметника „Альоша“. Официалното откриване бе в събота с пърформанса „Пропаганда“ на известната руска визуална артистка Олга Володина, която напоследък живее в България.

В  галерия „Капана“ показва изкуството си Наталия Залозная от Беларус, принудена да напусне родината си заради режима там (живее в Белгия). Тя представя „Картина в розово“ – иронична реплика на известна снимка на войници, които си честитят победата в края на Втората световна война (по Питър Бърнстейн). Хлябът на истината „паляниця“, направен от украински речни камъни, поднася украинската артистка Жана Кадирова, която представи тази инсталаци и на Венецианското биенале. Другото украинско участие е на Алла Георгиева (живее в България) с инсталация от текстилни пана, съшити от камуфлажни тъкани. Велизар Димчев, Група 7+1 (Илко Николчев, Йоханес Артинян, Камен Цветков, Панчо Куртев) провокират с инсталацията си от висящи модули, наречена „REM“ – „бързият“ сън на човешкия мозък – алюзия за съня на разума и раждащите се чудовища.

В своето видео Севдалина Кочевска е превърнала оръдейните дула в детска люлка, Надя Генова е „фотографирала“ синьо небе с понесени от незнаен вихър отпадъци.

Какви следите оставя желязната „разходка“ на верижна техника върху най-твърдия метал – стоманата демонстрира Иван Иванов. Наташа Кюпова е нарисувала огнена карта на света и е маркирала в златно малки петна на страните, които никога не са воювали. Емил Миразчиев (участник и куратор на изложбата) е монтирал две дузини светофари, светещи в синьо и жълто като символ на надеждата на артистите тази война и войните изобщо да спрат.

Седмицата на съвременното изкуство - След войната продължава до 5 октомври и е с вход свободен.  Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Гьоте-институт и Национален фонд „Култура“ програма „Мобилност“.