“На многая лета“ на Борис Христов звучи всеки ден в центъра на Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 15:38, 17.05.2023

Запис на "На многая лета" в изпълнение на великия Борис Христов ще озвучава пл. "Стефан Стамболов" всеки ден в 12 часа от 18 май. Датата не е избрана случайно, тъй като утре отбелязваме 109 години от рождението на световноизвестния оперен певец. За целта на покрива на Община Пловдив е монтирана специална уредба.

"С този знак на преклонение ще възродим паметта на този велик пловдивчанин", отбеляза членът на УС на "Дом за Пловдивската опера" инж. Никола Добрев, която е сред инициаторите. От фондацията предлагат на място пред сградата на общината да бъдат поставени и информационни брошури, за да се знае кой е Борис Христов и защо гласът му звучи всеки ден.

Честването продължава и със специално събитие пред родната къща на Борис Христов на ул. "Велико Търново" 47 в 13 ч. Там ще бъдат поднесени венци и цветя пред барелефа му, след което оперният певец Ивайло Михайлов ще изпълни „На многая лета". Слово ще произнесе ректорът на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

В петък - 19 май, в зала "Съединение" на Историческия музей е заключителното събитие. Там ще има безплатен концерт с участието на солисти и пианисти от Пловдивската опера. Пред публиката ще излязат солистите и музикантите Мария Анастасова, Мариана Панова, Светлана Иванова, Александър Носиков, Дамяна Димитрова, Мичо Димитров, Росица Диманова, Мартин Даскалов, Цветомира Цонева.

В програмата са включени творби на Гуно, Делиб, Верди, Едуард Елгар, Шопен, Щраус, Ибер, Пучини, Масне.

"Заповядайте да изживеем този музикален празник заедно и на чаша вино", канят организаторите.