Музикалният театър гостува на Античния театър с двата си най-касови мюзикъла

  • от PlovdivTime
  • 19:23, 01.09.2021

Музикалният театър показва през септември на Античния театър в Пловдив двата си най-касови мюзикъла „Фантомът на операта” и „Цигулар на покрива”. След големия си успех през юли, когато за първи път гостува на Античния театър, „Фантомът на операта” ще се играе отново там на 5 септември от 20:00 часа. Другият хитов спектакъл на столичната трупа - „Цигулар на покрива” - ще бъде показан на 15 септември също от 20:00 часа. Билетите са в продажба в мрежата на eventim.bg, а в деня на спектакъла на касата на Античния театър.

"Фантомът на операта" е определян за най-големия шедьовър на композитора Андрю Лойд Уебър. Характерно за музиката му в тази творба е, че от типична за мюзикъл, на моменти тя преминава в оперния стил. В нея има истински оперни откъси, които са част от репертоара на Парижката опера „Попюлер”, където се развива действието, а част от тях са писани от самия Фантом...Неслучайно определят мюзикъла на Уебър като „театър в театъра” и дори „опера в мюзикъла”. Творбата е изпитание и за самите изпълнители, от които се изисква не само голяма пластичност, но и да имат силни качества в класическата опера – безспорно притежавани от артистите на Музикалния театър. На 5 септември от 20:00 часа във „Фантомът на операта” зрителите ще се насладят на изпълненията на артистите: Владимир Михайлов (Фантомът), Християна Лоизу (Кристин), Денко Проданов (Раул), Тодор Велков(Ришар Фирмен), Румен Григоров(Жил Андре), Людмила Козарева (Мадам Жири), Десислава Николова (Мег Жири), Зорница Дамянова (Карлота), Георги Ханджиев (Убалдо Пианджи), Лъчезар Лазаров (Жозеф Буке), Кръстан Кръстанов (Мосю Льофевр), Александър Василев (Мосю Рейе), Грозданка Филипова (Довереница), Явор Радованов (Аукционер), Николай Димов (Конте), Сердикий Попов (Конте), Иван Христов (Пасарино), Иван Александров (Полицейски началник), Никола Кабрузов (Снайперист). Хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов.

Режисьор на спектакъла е Пламен Карталов. Сценографията е дело на Миодраг Табачки (Сърбия) и Иван Савов. Художници на костюмите са Цветанка Петкова – Стойнова и Иван Савов. Автор на адаптирания декор е Пеньо Пирозов.

https://youtu.be/P5l9amHtbw0

На 15 септември от 20:00 часа на сцената на Античния театър в Пловдив Музикалният театър представя другото си хитово заглавия – мюзикъла „Цигулар на покрива”. Спектакълът за първи път излиза 

извън сцената на театъра и ще се играе на открито. „Цигулар на покрива” е красива притча за дома, любовта и семейството. „Това е разказ за едно общество, което дори в нещастието запазва своите устои и намира смисъл да прославя и да се радва” – казва режисьорът Небойша Брадич от Сърбия, признат за един от най-добрите театрални режисьори на Балканите. „Този разказ е смешен и тъжен, в него има и лудост – всичко, което е характерно за човешката природа” – убеден е Брадич. Всичко това превръща творбата на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Шелдън Харник в универсална творба.

Още с появата си, спектакълът на Музикалния театър се превърна в събитие за родната музикална сцена. Журналисти и критици се единодушни - „Това е спектакъл, който не само ще обикнете, но и задължително трябва да видите!“.

Сценографията в мюзиокъла е дело на Миодраг Табачки, художник на костюмите - Исидора Молес, хореограф е Анна Пампулова, хормайстор - Людмил Горчев, асистент-режисьор - Александър Мутафчийски. Адаптацията на декора на Античния театър и координатор на проекта е Пеньо Пирозов.

На 15 септември от 20:00 часа на Античния театър в Пловдив участват звездите на театъра: Христо Сарафов(Тевие), Марияна Арсенова(Голда), Илиана Генева(Цейтъл),Теменужка Трифонова(Ходъл), Елица Красимирова(Хава), Петя Андасарова(Шпринце), Лидия Иванова(Биелке), Людмила Козарева(Йенте), Владимир Грудков(Мотъл), Юлия Маринова(Шандъл), Александър Панайотов(Перчик), Лъчезар Лазаров(Лазар Волф), Стефан Петков(Мордча), Румен Григоров(Равинът), Пеньо Пирозов(Мендел), Кръстан Кръстанов(Аврам), Никола Кабрузов(Нахум), Светлана Иванова(Баба Цейтъл), Олга Михайлова(Фрума Сара), Сердикий Попов(Юсъл), Николай Борисов(Полицейски началник), Георги-Маноел Димитров(Федя), Денко Проданов(Саша), Алексей Римша(Руснак)

Хор, Балет и Оркестър на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов

 

Билетите и за двата спектакъла се продават през мрежата на Eventim.bg, а в деня на спектаклите и на касата на Античния театър в Пловдив.