Музика и кино завладяват Бунарджика, Цар Симеоновата градина и Римския стадион

  • от PlovdivTime
  • 10:19, 30.06.2020

След дългия период на изолация заради COVID 19 и липсата на културни събития, градът ни се буди за нов живот. Всички културни пространства в града вече посрещат верните ценители на изкуствата от всички жанрове и така ще продължи до есента, когато е кулминацията и традиционно Пловдив се превръща в сцена.

Отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и кметство на район „Централен“ канят на два концерта, които организират специално за гражданите на Пловдив с вход свободен и при спазване на всички противоепидемиологични мерки.

Първият концерт е на 3 юли, петък, от 19 ч. на Акведукта на хълм Бунарджика. В него ще участва една от емблемите на нашия град „Биг бенд Пловдив“ с диригент Николай Гешев и солисти.  „Биг бенд Пловдив“ е създаден през 1999 г. и тази година през есента ще честват своя 20 – годишен юбилей със специално събитие. От самото начало в състава на бенда свирят известните инструменталисти от групата “Бели, зелени, червени”- една от най-успешните джаз-формации от близкото минало. Оркестърът е традиционен музикален домакин на церемонията по връчването на наградите “Пловдив”. Активната дейност включва и редица фестивални участия, както и  участия в почти всички джаз-форуми у нас.  Репертоарът на бенда е изключително широк - от класически джаз до съвременни латино и поп парчета. Почти всички пиеси са аранжирани от Николай Гешев - диригент на състава. Завършил Академията за музикално и танцово изкуство в родния си град, той е едновременно и тромбонист, и диригент. В творческата биография на „Биг бенд Пловдив" впечатляват съвместните проекти с Камелия Тодорова, Васил Петров, Петър Салчев, Едит Унджиян  и много други известни имена в жанра. „Биг бенд Пловдив“ участва редовно в повечето общоградски празници  на открито, а от няколко години като техни солисти се изявяват и възпитаниците на най-популярната школа за млади таланти „Арт Войс център“.

Вторият концерт е на 11 юли, събота, от 18 ч. на откритата сцена пред община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов“. Този път в концерта на „Биг Бенд Пловдив“ ще се включат солисти от Арт Войс Център и финалистите от музикалния формат „Гласът на България“  - пловдивчаните, които грабнаха сърцата на цяла България - Юлия Йорданова – Керана и Алекс Георгиев.

27-годишната пловдивчанка Юлия Йорданова, по-известна като Керана с групата си "Керана и космонавтите" е необикновена и със сигурност не се вписва в рамките на общоприетото музикално русло у нас. Певицата има вдъхновяващ собствен стил и не се страхува да го изразява, бъдейки себе си във всяка нота. Освен музикални таланти, певицата притежава и доказани актьорски заложби. На пловдивската сцена Керана спечели сърцата с дебютното си превъплъщение в Евита в едноименния мюзикъл на Държавна опера в Пловдив. През последната година и половина основава и развива групата си "Керана и космонавтите", с която влезе в топ 20 в Българското национално радио.

Александър Георгиев е роден преди 20 години в Пловдив. В момента живее в Манчестър и учи в един от престижните музикални колежи. Отраснал е в семейство на родители, които се чувстват отговорни за крилете и ценностите на децата си, нещо, което му дава възможност естествено от млада надежда на Манчестър Юнайтед да пренасочи интересите си изцяло към музиката. За него предстои много да се говори и в това няма и капка съмнение. Показа го почти мигновено при първото си появяване на сцената на един от големите музикални телевизионни формати у нас наскоро, с начина, по който умее да изненадва, пали и озарява, успявайки да изрази по много свой начин това, което носи вътре в себе си и да го сподели с другите, без да обсебва и подчинява.

Ето и още няколко дати на културни събития през юли с вход свободен, организирани от Отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив:

1 юли 2020 , 21.00 часа, Цар Симеонова градина
Начало на фестивала „Лятно кино в парка“ с прожекция на филма „Завръщане“ (фестивалът е от 1 до 19 юли)

2 юли 2020., 19,00 ч., Римски стадион
Представяне на „Книга за песните“ и среща със Стефан Вълдобрев

4 юли 2020 , 19.00 ч. , Римски стадион
Церемония по връчване на наградите  на фондация „Енчо Керязов“ на талантливи деца от цялата страна. Музикален домакин Опера Пловдив

5 юли 2020 , 20:30 ч.,  Паркът до магазин Лидъл, кв. Тракия
Начало на фестивала  „Включи квартала - театър в парка“ с постановката "Мъжът на жена ми". Постановката е дело на Мариус Куркински и в нея участват обичаните актьори  Мария Сапунджиева,  Ненчо Илчев и Кирил Ефремов. Фестивалът продължава с още 3 дати в три любими пловдивски парка.

7 юли 2020г. - Парк "Белите брези, кв. Кючук Париж

11 юли 2020г. - Парк "Ружа", кв. Смирненски

20 юли 2020г. - Парк "Рибница", кв. Кършияка

13 юли 2020, 19.00 ч., ДК „Борис Христов“, южна тераса на открито
Откриване на 17-то издание на Международния фестивал за шансони „Златен ключ"- Пловдив и концерт с лауреатите от предходни години.

14 юли 2020 , 19.00 ч. , ДК „Борис Христов“, южна тераса на открито
Концерт – рецитал на талантите на Франция близнаците "Jessandwest"

19 юли 2020,  11.00 ч, Акведукт на Бунарджика           

Представление на открито за деца на Държавен куклен театър Пловдив     

25 юли 2020, Творчески Квартал „Капана“, ул. „Княз Александър I”, Цар Симеоновата градина
Фестивал за улични изкуства 6Fest, който включва две основни събития-улични музиканти в Капана и танцово-карнавално шествие по главната пешеходна улица на Пловдив.

26 юли 2020, 11.00 часа, ж.р. Тракия, до магазин Лидъл
Представление на открито за деца на Държавен куклен театър Пловдив