Моноспектакълът на Николай Урумов “Мъжка задушница“ отново на пловдивска сцена

  • от PlovdivTime
  • 19:13, 14.09.2021

Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе представя на 18 септември 2021 г. от 19:30 ч.  в Драматичен театър-Пловдив „Мъжка задушница“ - моноспектакъл на Николай Урумов по книгата „Видрица“ на поп Минчо Кънчев. Автор и режисьор е Емил Бонев. Сценографията е дело на Виолета Радкова. Музика на живо в изпълнение на Светла Петкова, фотограф Любомир Сергеев.

Спектакълът е програмата на фестивала „Сцена на кръстопът“. Билети се продават на касата на Драматичен театър Пловдив.

Един сладкодумец ни въвлича с историята си в българското Възраждане по незабравим начин. С любов и неповторимо чувство за хумор той ще ни разходи сред обикновените българи от онези времена - такива каквито ги е видял по улиците, кръчмите и домовете им. Ще ни разкаже също и за делото на Апостола, за работата на комитетите, за анадолските затвори в Диарбекир и как се живее там... от първо лице, единствено число.
Не пропускайте тази среща с Ники Урумов в кожата на поп Минчо Кънчев! Нашата вече настръхна, а вашата?

„За някои свои съвременници, Минчо Кънчев е „смахнат поп“ и „луд човек“. За други той е „светец“ и „велик патриот“. Тръгнах към драматизацията на неговата „Видрица“ с почит към личността и преклонение към делата му. Бродейки в лабиринта от 2200 страници спомени и мисли на този чудноват човек с невероятен живот, не можах да разбера кой е той. Нестандартен даскал – харесван и одумван? Необикновен божи служител – приеман и отричан? Революционер безумец – готов да умре за народа и отечеството си или заточеник в бъдещето?
Открих на места недостатъчна вярност на фактите и сякаш леко преувеличаване на делата и заслугите на поп Минчо Кънчев. Но противоречивият му характер го прави не идеализиран паметник, а истински човек от плът и кръв.
В срещата си с „Видрица“ в личен план исках да си дам и моите малки отговори на неговите огромни въпроси, които задава в книгата. Защото, ако дякон Левски написа „Народе????“, то поп Минчо попита „Докога????“.
Вярвам, че докосвайки ни до „Видрица“, от 105 години разстояние след своята кончина, поп Минчо Кънчев, този голям човек може да ни направи малко повече хора", 
разказва Емил Бонев.