Млади виртуози: Дора Делийска и Константин Добройков с общ концерт „Метаморфози“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:36, 25.11.2021

Българската пианистка със световна кариера Дора Делийска и диригентът Константин Добройков представят концерт за пиано и оркестър „Метаморфози“, част от платформата на Опера Пловдив "Млади виртуози". Програмата е създадена по идея на Дора Делийска. Събитието е на 25 ноември, от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“.

"Много композитори са използвали заглавието „Метаморфози“ за своите произведения. В моя проект разглеждам темата не само като композиционен стил, но и като философска и художествена концепция. Метаморфозата може да възникне в нашата душа или да вземе интелектуален обрат. Концепцията се основава на идеята, че изкуството винаги може да се променя, варира и нещо ново може да се появи чрез метаморфоза. В този смисъл изкуството може да продължи да съществува без ограничения във времето", споделя Дора Делийска.

Дора Делийска е родена е на 31 октомври 1980 г. в Плевен. Още на 5 години проявява интерес към музиката и взима първите си уроци по пиано. От 1990 до 2000 г. учи в СМУ „Панайот Пипков“ в класа по пиано на Елеонора Карамишева и паралелно завършва с отличие гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен. През 2000 година е приета във Виенската академия (на немски: Universitat Musik und darstellende Kunst). Там посещава уроци при проф. Юрг фон Венчгер, проф. Щефан Владар и проф. Ноел Флорес. За музикалното ѝ развитие принос има и работата с проф. Марина Капацинска в Музикалната академия „Панчо Владигеров“ в София. 

Младата пианистка концертира като камерен музикант и солист на оркестри в много страни в Европа – Австрия, Холандия, Швейцария, Белгия, Словакия, Словения, Хърватска, България, Италия и др. Тя има и широк опит в сферата на камерната музика. Дълги години музицира заедно с цигуларката Валя Дервенска, с която през 2004 г. са финалистки на конкурса „Camerata musica“ в Трапани, Сицилия. 

Дора Делийска е носителка на редица награди от международни конкурси. Обучението ѝ във Виена е спомогнато от множество стипендии, сред които: „Dr. Boesch Stiftung“, стипендия на Министерството на културата на Австрия, както и стипендия от фондация „Labberte“ в Гронинген, Холандия. През 2004 г. получава стипендия „Erasmus“, чрез която учи един семестър в Royal Academy of Music в Хага. От 10 години живее във Виена.

ПРОГРАМА: Фр. Лист – Танц на мъртвите; П. Хиндемит – Симфонични метаморфози по теми на К. М. Фон Вебер; С. Рахманинов – Рапсодия по тема от Паганини

Концертмайстор: Виеслав Новак; Оркестър на Опера Пловдив