“Млади виртуози“ на Държавна Опера Пловдив представя рецитал на пианиста Емануил Иванов

  • от PlovdivTime
  • 09:42, 11.01.2022

На 20-ти януари от 19:00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“, талантливият пианист с международно признание Емануил Иванов ще представи рецитал във формата КЛАСИК БУТИК, като част от платформата МЛАДИ ВИРТУОЗИ на Държавна Опера Пловдив.

Програма: Жан-Филип Рамо - Избрани пиеси из Сюита в Сол, Клод Дебюси - "Образи", Ференц Лист - Три концертни етюда S. 144. И Реминсенции по Норма на В.Белини, S.394.

Билети на касата на Операта, касата на Маскарт, мрежата на Ивентим и онлайн.

Пианистът Емануил Иванов е роден през 1998 г. в Пазарджик. Завършва езиковата гимназия „Бертолт Брехт“ в родния си град. От 2013 до 2018 г. година учи пиано при Атанас Куртев, а след това следва при Паскал Немировски в Кралската консерватория в Бирмингам. Научава нотите, когато е само на шест. Шестнайсет години по-късно ще се качи на сцената в “Ла Скала” за първи път. Това се случи на 27 февруари 2021, когато Емануил Иванов дебютира в “Ла Скала”.

През септември 2019 г. той спечели публиката в италианския град Болцано, където победи в Международния конкурс за пиано “Феручо Бузони”. Част от наградата му е и концерт в “Ла Скала”. Тогава Емануил беше отличен в конкуренция около четиристотин кандидати от целия свят, от които първоначално бяха селектирани сто души. След Болцано младият пианист планираше да направи международно турне, но пандемията от COVID-19 пренареди програмата му.

Едночасовият рецитал на българина в Ла Скала включваше Фантизия от Бузони по тема на Бах, клавирния цикъл "Огледала" от Равел и Соната №5 от Скрябин. Концертът беше без публика, но стотици хора от различни държави присъстваха виртуално в залата, а най-честите коментари, изписани от меломаните в интернет, бяха: "Изключително!","Невероятно!", "Фантастично". Зрителка от Италия написа: "Най-трудните пасажи изглеждат лесни - като при всички велики пианисти".