Млади музиканти мерят сили в Националния музикален конкурс “Милчо Левиев“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 20:46, 06.07.2024

Старт на първото издание на Националния музикален конкурс „Милчо Левиев” ще бъде даден днес в Пловдив. Това съобщиха организаторите на пресконференция по-рано през деня. Конкурсът ще се проведе от 6 до 11 юли. Той е предназначен за за млади български пианисти на възраст от 10 до 25 навършени години. Освен състезателна част форумът включва още и провеждането на няколко майсторски класове, които ще бъдат достъпни не само за участниците, а за всички заинтересовани да присъстват.

Тържественото откриване на фестивала ще представлява концерт на членовете на журито, което е в състав: председател - проф. Людмил Ангелов, членове – Константин Добройков, Антони Дончев, д-р Георги Текев и Вики Алмазиду.

"За мен най-важната цел на този така наречен от нас фестивал-конкурс, е децата да усетят, че са събрани на един фестивал, който включва и лек състезателен елемент. Но в никакъв случай не искам да се чувстват, сякаш са дошли да се състезават. В изкуството няма състезание, защото няма мерна единица. Другото, на което много разчитаме, е това децата да усетят грижата на големите към тях. Ние не трябва да създаваме у тях този състезателен елемент, а да усетят грижата ни и това, че уважаваме всичко, което правят те. Искаме да създадем приятелско отношение, да открием приликите си, а не разликите. И мисля, че по този начин щеше да мисли и Милчо, защото той не обичаше състезанието в изкуството", каза съпругата на Милчо Левиев и член на журито Вики Алмазиду.

Тя допълни още, че Община Пловдив е била първата институция, помогнала за организирането на конкурса, с което даде думата на заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов. "Истината е, че Пловдив като европейска столица на културата и като град с огромни културни традиции трябва да прави всичко възможно, за да уважава своите творци. Безспорно фигурата, която е прославила името на Пловдив толкова много пред света, е Милчо Левиев. Щастливи сме, че в края на миналия управленски мандат заедно с Вики и екипа на район "Централен" успяхме да направим така, че част от наследството на Милчо Левиев да остане още по-силно и значимо в град Пловдив. Направихме го с две ключови неща. Първото е, че Общински съвет - Пловдив гласува в 5-годишен план Националният музикален конкурс "Милчо Левиев" да бъде неизменна част от културния календар на Пловдив. Второто е, че отново Общинският съвет наименува алея на името на Милчо Левиев, която ще бъде разположена на Сахат тепе. Така ще се обособи още едно хубаво културно пространство там", каза Пламен Панов.

Програмата на фестивала включва още прожекция на видеоматериали от архива на Милчо Левиев и Вики Алмазиду в клуб Winebar, репетиции на участниците в конкурса, а финалът на форума ще бъде поставен със заключителен галаконцерт на 11 юли в Дома на културата "Борис Христов", по време на който ще се проведе и официалното награждаване на лауреатите и носителите на награди. Наградният фонд на конкурса се състои от две награди от Община Пловдив, една от Нов български университет и една от Сдружение за култура и образование "Милчо Левиев" и др. 

От 11:00 часа на 11 юли ще бъде открита и алеята, кръстена на името на Милчо Левиев, която ще намира на Сахат тепе и ще бъде разположена от ул. "Божидар Здравков" до площадката с шадравана. 

Организатори на конкурса са Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ и Община Пловдив, със съдействието на НУМТИ "Добрин Петков" Пловдив.