Млади физици мерят сили на турнир в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 15:32, 18.04.2017

Младите физици от Пловдив ще премерят сили в 43-то Състезание на знаещите в аулата на Техническия университет в петък следобед.  Шампионатът на най-надарените ученици в областта на природните науки се провежда от 2003 г. насам под егидата на клуб „Квант”, основан от учителя по физика Васил Базелков. Пловдивското състезание на знаещите е вдъхновено от популярното във близкото минало руско тв състезание „Какво? Къде? Кога?”.

В надпреварата ще участват пет отбора.  Те ще решават кратки логически – теоретични и експериментални задачи от областта на природните и приложни науки, но с акцент върху физиката. Всеки отбор разполага с по една минута за мислене и една минута за отговор на всяка задача. Тимовете са съставени от трима играчи, единият от които е капитан, и три резерви.

Отборите са разпределени в две възрастови групи –  едната е за ученици до 11-и клас, а втората – за дванадесетокласници. Според регламента от едно училище имат право да участват до 3 отбора. За финала се класират отборите, събрали най-много точки в предварителната фаза. Задачите, които младите физици, ще решават, са създадени от проф. Драгия Иванов.