Художници от България, Румъния и Гърция повокират с изложба за Черен петък в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:33, 24.11.2021

Black Friday/Черен петък! Тази световна маркетингова стратегия, довела пазаруването до истерия, отдавна е и у нас.  Сега с нея се захваща и изкуството, което от една страна „коментира явлението Black Friday в комерсиалния свят, но от друга - отправя предизвикателство към артиста да изложи пред публика една забравена, така да се каже "преоценена" част от творческото си минало“.

Провокацията приемат млади творци от Пловдив (България), Тимишоара (Румъния) и Солун (Гърция) – европейски столици на културата, от които последните две са предстоящи. На 26 ноември и в трите града ще се състои Black Friday/Черен петък за разпродажба на художествени произведения.

В Пловдив мястото на изложбата с откриване и разпродажба е сутеренната зала на Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ в  Стария град, от 17 19.30 ч. на 26 ноември.

Но артистичният Black Friday ще продължи доста по-дълго от комерсиалния. Творбите на 12-те млади художници ще останат на вниманието на интересуващата се от изкуство публика до 15 декември. Предвижда се и видео запис на откриването на изложбите в Пловдив, Тимишоара и Солун, който ще бъде разпространен в социалните мрежи.

Ето кои са българските участници в проекта Антоан Стойков, Бельо Хаджиев, Веселка Хаджиева, Вълко Чобанов, Гергана Еленкова, Дарена Георгиева, Димитър Шопов, Драгомир Димитров, Иван Иванов, Осман Юсеинов, Красимира Кирова, Цветелина Ангелова.

Събитието е с подкрепата на община Пловдив.