Министерство на културата обявява днес нова конкурсна сесия в подкрепа на български автори

  • от PlovdivTime
  • 18:30, 10.01.2021

Очакваната и напълно нова конкурсна сесия, създадена в подкрепа на български автори за написване на нови произведения във всички литературни жанрове, ще бъде обявена от 11 януари.

С общата сума от 300 000 лева ще бъдат подкрепени поети, писатели и драматурзи на свободна практика.

Правилата, условията и документите за кандидатстване по „Програма за подкрепа на творчески проекти в областта на литературата“ ще бъдат публикувани заедно с обявата за старта на програмата на интернет страницата на Министерството на културата http://mc.government.bg/

През тази година продължават и другите програми в подкрепа на книгоиздаването и книгоразпространението на български автори и литература в страната и чужбина, в подкрепа на обществените библиотеки и читалищата.

През изминалата 2020 г. чрез програмата „Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност“ стотици обществени библиотеки в страната обогатиха фондовете си с нови заглавия благодарение на осигурените от бюджета на министерството 2 милиона лева. Освен подкрепените 820 проекта по тази програма, бяха ободрени 23 предложения на регионалните библиотеки на обща стойност 106 253 лева. По програма „Помощ за книгата“ през м.г. стана възможно издаването на 60 книги на български автори с осигурените близо 100 000 лева.