„Митове и легенди“ оживяват в изложба в пловдивската зала „2019“

  • от PlovdivTime
  • 10:01, 31.01.2023

Художествена галерия – Стара Загора ще гостува в зала „2019” с творби от своя фонд в изпълнение на дългогодишната съвместна програма на двете институции за разменни изложби. От 3 февруари  в „Зала 2019“ на ул. „Гладстон“ 32 ще може да се види експозиция с 50 живописни произведения от всички издания на Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ (2004-2020 г.). Творбите са притежание на Старозагорската галерия.

Нейният директор проф. Марин Добрев подчертава& „Историята на балканските народи е органична част от историята на човешката цивилизация. Хилядолетното им присъствие по тези земи на кръстопът има множество измерения. Най-приказните сред тях са пренасяните във времето митове и легенди, където се преплитат болки и вярвания, страдания и мечти, въображение и страсти. Различни и често удивително близки, те заедно носят духа на човека, племето, общността, етноса, народа, нацията… Пресъздаването им векове наред е свързано с творчеството на художниците. На мястото им в изкуството на нашите съвременници е посветено Балканското квадринале “Митовете и легендите на моя народ”. Неговата покана е адресирана към всички художници, които търсят видимия образ на митовете на своя народ.“

Балканското квадринале, провеждащо се в Стара Загора, е конкурс за съвременна живопис. Началото му е поставено през 2004 г. До момента са реализирани общо 5 издания на конкурса. Изложбата включва избрани произведения, участвали в тях. Тя ще може да се разгледа до 28 февруари.