Мисията, която отведе Алек Попов от Лондон до Туран

  • от PlovdivTime
  • 10:15, 16.06.2021

Авторът на книгите „Мисия Лондон“ и „Сестри Палавееви“ - Алекс Попов стана част от „Пловдив чете“, като представи новата си творба „Мисия Туран“. „Петното на Роршах“ беше препълнено от любители на книгите, дошли да се запознаят с шедьовъра на изключителния сатирик.

"Романът е плод на доста задълбочени изследвания и проучвания и доби изключително автентично усещане за това какво е да бъдеш антрополог. Положих усилия да вляза в тази роля и това беше вълнуващото за мен, защото търсенето на корените е една романтична концепция по своята същност. Неслучайно в романа има една такава линия", каза Алек Попов. Така той отговори на въпроса до каква степен присъства рефлексът на научното в творбата.

Литературният критик Борис Минков бе човекът, който застана редом с Алек Попов на сцената, за да запознае публиката с ново търсене на автора. Сравни го с О‘Хенри, Мопасан, Рабле и Суифт и определи романа като приключенски и сатиричен. Това е един роман за бащата антрополог, който търси корените, за ученият, потопен в своята научна лудост. Според Минков са зададени няколко основни лайт мотива: пътят на човека тук и сега, търсенето на човека и човешкото, какво е „успял българин“, какво е медията по принцип в България и в Туран. 

Авторът прочете няколко абзаца, за да запознае присъстващите с героинята си Глория Айтоска. На тях стъпи и дефинициятата му за положителен герой и колко трудно се гради той.

С безгранично творческо въображение, базирано на поетиката на блъфа и окарикатуряването, Алек Попов рисува с думи резултата от своето задълбочено дирене. Изследване на антропологическите представи и митовете, които битуват в ежедневието на обикновения човек. Но като един истински антрополог не нарушава най-важното правило и не се намесва пряко, а само наблюдава своите герои с цялата любов и хуманност, на която е способен. Играта с медиите и всекидневния улучен говор са само похвати на сатиричната му виртуозност.

В края на събитието всички желяещи имаха възможността да се срещнат лично с писателя, да разменят по някоя думи с него и да си вземат автограф.