Мис Италия открива „Опера Опън” на Античния театър

  • от PlovdivTime
  • 17:17, 02.05.2017

„Мис Италия 2009” – Никол Брандолино, ще пее на откриването на фестивала „Опера Опън” на 10 юни в Античния театър на Пловдив. Освен красива, тя е и много талантлива – сопраното дебютира наскоро в „Ла Скала”, каза директорът на фестивала и Пловдивската опера Нина Найденова. Брандолино ще пее в спектакъла „Орфей & Паганини”, продуциран от гениалния пловдивски цигулар Марио Хосен. На концерта ще зазвучи и уникален инструмент – кристален орган, изобретен от Мишел Деньов през 1975 г. „Този инструмент е изключително крехък и на него се свири по специфичен начин -  с вода”, допълни Найденова. В „Орфей & Паганини” ще участват и виртуозните музиканти от Квартет ди Арена ди Верона. Концертът ще бъде дирижиран от Жан Ферардис, който ще свири и на флейта. В спектакъла ще участват и целия оркестър, хор и балет на Пловдивската опера.

Във престижния фестивал, който ще се проведе през лятото на древната мраморна сцена, ще участват общо 150 творци. Той включва четири оперни спектакъла, две премиери, два балета, един мюзикъл, една оперетна гала и три инструментални концерта.

На 23 юли концерт ще изнесе Камерата Страдивариус Оркестър от Холандия. Той е съставен от 12 музиканти, които свирят на уникални инструменти - седем цигулки "Страдивариус" и други  инструменти от тази епоха, които са застраховани за милиони.

На 15 юли италианският режисьор, сценограф и  хореограф Стефано Пода ще представи „Силата на съдбата” от Верди – спектакъл на Театро Реджо ди Парма.  

„За пръв път съм в Пловдив благодарение на дългогодишното приятелство с Нина. Идеята за концерта е нейна. Тази сутрин видях Античния театър - преживяването е много специално и много трудно може да бъде описано с думи”, заяви Пода.

Класически роял ще бъде поставен на Античния театър за клавирния концерт на Пламена Мангова. Виртуозната пианистка е печелила конкурса "Кралица Елизабет", преподава майсторски класове в цял свят и работи с най-известните диригенти. Мангова ще изсвири „Рапсодия в синьо” на Джордж Гершуин и Концерт за пиано на Едвард Григ.  

От златната класика на „Опера Опън” ще видим премиерата на „Травиата” от Джузепе Верди на Пловдивската опера с гостуващи световни солисти - Марчек Брониковски, който се изявява на сцената на „Ковънт Гардън”, тенорът Иван Момиров, а в ролята на Виолета ще бъде Станислава Иванова.

Фестивалът на Античния театър предлага и две балетни премиери – класическата „Дон Кихот” на операта в  Скопие заедно с оркестъра на Пловдивската опера. Другият е съвременен танц по „Ромео и Жулиета” на Прокофиев – на оркестъра на Пловдивската опера и балет "Арабеск". На 8 юли ще се състои и премиерата на мюзикъла „Чикаго” на Боб Фос – съвместна продукция Пловдивската опера и Музикален театър „Стефан Македонски”.   

„Старият и любим на пловдивчани оперен фестивал бе рестартиран през 2014 г. в контекста на кандидатурата на града за европейска столица на културата. Чест и гордост е, че Вердиевите вечери прераснаха в „Опера Опън”, създаващи съвършено нова динамика в града с едно иначе доста традиционно класическо изкуство, но представено по един изключително модерен начин”, заяви артистичният директор на фондация „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева. 

Нина Найденова представи програмата на „Опера Опън”


Стефано Пода ще постави "Силата на съдбата" на Верди