Мирела Иванова с голямата награда „Орфей“ на Международния фестивал за поезия в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:52, 10.05.2024

Българската поетеса Мирела Иванова е носителят на Голямата награда „Орфей“ от Седмото издание на Международния фестивал за поезия „Орфей“ – Пловдив. Призът бе връчен в Деня на Европа -  9 май, от заместник-кмета по култура, археология и туризъм  на Община Пловдив Пламен Панов по време на официалното откриване в Малката раннохристиянска базилика в Пловдив.

В началото на церемонията бе отдадена почит към паметта на големия български писател Здравко Попов, който ни напусна преди дни.

Церемонията по откриването започна с приветствени думи от организатора Антон Баев и заместник-кмета Пламен Панов, след което бяха представени 12-те участници, които четоха на  родния си език и в превод на български. Тази година във фестивала участват Дария Жилич от Хърватия, Иванка Радманович от Сърбия, Йозджан Юнлю от Турция, Кадрие Джесур от Турция, Мирела Иванова от България, Николина Андова от Северна Македония, Олимби Велай от Албания, Петър Краевски от България, Радка Рубилина от Чехия, Соня Зубович от Хърватия, Франсиско Моралес Ломас от Испания и Юрай Куняк от Словакия.

Щастлив съм, че виждам пълна зала с млади хора, както и с по-опитни. Това събитие дава възможност да се срещнете, да чуете прекрасна поезия и искрено се надявам да даде порив за още творчески дейности. Бих искал да поздравя специално г-н Антон Баев, да му благодаря и да му пожелая да продължава да има енергията да прави този чудесен фестивал. Ние ще стоим плътно зад него, защото в негово лице виждаме съмишленик. На добър час на фестивала и нека Пловдив да бъде едно специално място за всички чуждестранни участници, което да ги вдъхновява“, каза заместник-кметът Пламен Панов по време на откриването на фестивала.

Наградата за Иванова е извънредна и се връчва за изключителни постижения в поезията. Досега нейни носители са американският поет Джордж Уолъс, българските поети Златомир Златанов и Георги Господинов, турският поет Атаол Бехрамоглу, и пловдивският поет и изследовател на многовековната история на града Йордан Велчев.

Днес, 10 май, фестивалът продължава в 17 часа, в Малка базилика на Пловдив с Писателски форум.

От 18 часа в Малка базилика е заключителното четене и връчване на наградите на МФП „Орфей“ в 4 различни категории: Награда „Орфей“ за цялостно представяне; Награда „Лирата на Орфей“ за най-добро стихотворение; Награда „Евридика“ за най-добро любовно стихотворение; Награда „По следите на Орфей“ за най добро есе на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“.

Всички събития са с вход свободен.

МФП „Орфей“ Пловдив е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК“ и се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2024 година.