Министерство на културата обяви конкурси за директори на Операта и Драматичния театър в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 12:01, 26.10.2021

Министърът на културата проф. Велислав Минеков е подписал заповедите за обявяването на конкурси за директори на Държавна опера-Пловдив и Драматичен театър-Пловдив и за още девет музикални и театрални институции в България. Това се случва, тъй като на част от ръководителите на трупите договорите изтекоха, а на други ще изтекат до дни.

Срокът за кандидатстване е до 25 ноември, което означава, че още преди Нова година конкурсите може да бъдат проведени, а от кой министър на културата - тепърва ще разберем.

Според документите от бъдещия ръководител на Операта се иска - освен необходимия ценз и професионален опит минимум година, да създаде концепция, в която да очертаят бъдещото развитие на институцията в следващите четири години, колкото е мандадът. Кандидатите ще трябва да подготвят подробен репертоарен план за първата година и стратегия за останалите три, в която да си поставят за цел да разгърнат творческия потенциал на трупата, да търсят възможности за набиране на допълнителни средства за работата на института и за увеличаване аудиторията.

Подобни са изискванията и за бъдещия директор на Драмата - подробен репертоарен план за първата година, както и жанрови намерения и постановъчни екипи за следващите. Трябва да бъдат планирани и основните показатели - брой спектакли за една година, брой зрители и средна цена на билет. В концепцията трябва да бъдат азявени съвместните проекти с други театри, както и с международни и други културни организации.

В момента начело на Операта е доц. Нина Найденова, а на Театъра - Кръстю Кръстев. И двамата имат няколко мандата зад гърба си, през които двете институции стояха на първите места по приходи и брой публика в статистиките на Министерството на културата.

Директорът на Драмата Кръстю Кръстев коментира пред репортера на PlovdivTime, че има намерение да участва в конкурса.  Шефът на Операта доц. Нина Найденова и екипът ѝ в момента обсъждат възможните най-добри перспективи пред институцията и тепърва ще обяват решението си дали ще участва в конкурса.

Конкурси ще бъдат проведени и за директорите на Драматично-куклен театър-Враца, Драматично-куклен театър "Васил Друмев" в Шумен, Драматичния театър "Гео Милев" в Стара Загора, Драматичния театър "Сава Огнянов" в Русе, Младежкия театър "Николай Бинев", Сатиричния театър "Алеко Константинов" и Театър "Българска армия" в София, Държавните опери в Бургас и Русе.