Министерство на културата: Няма нередности и риск от пожар в Народния театър

  • от PlovdivTime
  • 13:49, 23.10.2023

Сигналът с твърдения за нередности и риск от пожар в Народния театър "Иван Вазов"е неоснователен, с изключение на едно - възникнал проблем по време на "Животът е прекрасен", свързан с една от пералните машини, ползвана за декор. Това е констатирала проверката на Инспектората на Министерството на културата. Припомняме, че проверката започна след сигнал на Камен Донев, че вследствие на инцидента е имало опасност за актьори и публика.

С проверката е установено, че в Народен театър „Иван Вазов“ се спазват разпоредбите на Наредба № 8121з-647 от 1.10.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите. Действията на директора Васил Василев са били навременни и адекватни, в съответствие с неговите задължения и правомощия.

Резултатите от проверката гласят още, че в Народен театър „Иван Вазов“ има разписани ясни правила, свързани с осигуряване на пожарна безопасност. Спазват се изискванията на чл. 9, ал. 1 и ал. 2 от цитираната Наредба № 8121з-647, с което е създадена организация за осигуряване на пожарна безопасност и спазването на изискванията за пожарна безопасност.

Установено е несъответствие, свързано с т. 7 от Пожарната инструкция за осигуряване на пожарната безопасност в обект: НТ „Иван Вазов“. В тази връзка е дадена препоръка на директора да се извършва инструктаж на всички служители всяко тримесечие.

Във връзка с възникналата ситуация на 12.07.2023 г. по време на представлението „Животът е прекрасен“ са извършени проверки от две институции – ПБЗН – София и ГД „Инспекция по труда“ – София. От Разпореждане на Първа РС ПБЗН – София е видно, че компетентният орган не е констатирал предпоставка за възникнал пожар на 12.07.2023 г. От протокола на ИА „Главна инспекция по труда“, ГД „Инспекция на труда“ – София е видно, че не е констатирано нарушение, свързано със ситуацията от 12.07.2023 г. в НТ „Иван Вазов“.