Министърът на културата: 64 процента от артисти и технически екипи в културните институти са ваксинирани

  • от Мария Луцова
  • 16:09, 14.09.2021

"64 процента  от артистите и техническите екипи в държавните театри, опери и оркестри в България са ваксинирани до момента. Ние сме рекордьорите в държавата", обяви министърът на културата в служебния кабинет проф. Велислав Минеков.

Той подчерта, че Министерство на културата е работило активно с парламентарни групи и комисиите по култура и медии и бюджет, за да бъде актуализиран бюджетът на културното ведомство с 16 700 000 лв.

„В ситуацията на Ковид-19 и затруднената ситуация на системата сме осигурили заплатите на всички в държавните културни институти до 31 март 2022 г. До този момент те бяха осигурени до 31 октомври тази година”, каза още Минеков.

Той обяви, че екипът му е изработил нова методика за финансиране на сценичните изкуства, защото ”последните 10 години на така наречената „театрална реформа” са щета”.

Малко повече детайли около промените, които Минеков и екипът му искат да предприемат, представи съветникът на министъра  – Васил Василев.

„Първата ѝ цел е да гарантира достойно стартово заплащане, което да отговаря на средноевропейските стандарти в сектора. Другата важна промяна е смяната на бенефициента. Ако до момента това беше зрителят и той беше основен носител на културната ни политика, сега се насочваме най-вече към  художествения продукт, реализацията му, какво качество трябва да притежава той”, каза Василев и обясни, че според новата формула за финансиране предстои категоризация на културните институти и въвеждането на две нови – Национален културен институт и Експериментален културен институт. Вторият ще функционира като дебютна сцена, където младите творци ще реализират своите първи проекти.  Това ще даде възможност за стъпаловидно развитие на творческия персонал.

Василев допълни, че културните институти ще имат: „държавна задача за изпълнение и реализиране на спектаклите и това ще е един от критериите за финансиране. Тази методика цели да се осигури минимум условия за работа, а не да се стърсят комерсиални форми на спектакли, които да подсигурят бюджета. За съжаление 10 години сценичните изкуства работиха на един кредитен бюджет, който държавата дотираше в началото на годината и те трябва да ги достигнат.  В новата методика говорим вече наистина за субсидиране на дейността, субсидиране на залите”. 

През новата методика ще има възможност за субсидиране на нови спектакли, както и участие в международни проекти.

Зам.-министър Танева пък уточни, че националните институти и в момента съществуват и са отделени, но това „ще бъде едно наше поясняване на проблема с националните институти”.
 Заместник-министър Танева  обяви още, че до няколко седмици ще започне да функционира Регистърът за свободните артисти.