Милчо Левиев дебютира с Бах на Античния

  • от PlovdivTime
  • 01:27, 01.10.2016

След повече от 60 години творческа кариера легендарният пианист на Пловдив - Милчо Левиев, успя снощи да се качи най-сетне на сцената на Античния театър. Предишните планирани изяви на мраморния амфитеатър се местеха на закрито заради проливен дъжд. Публиката стана на крака, за да посрещне джазмена, тръгнал някога от града под тепетата и покорил най-големите концертни зали в Америка и по света. Левиев откри своето участие в спектакъла "Балканска връзка" с пиеса на Йохан Себастиан Бах и по този повод разказа анекдотичен случай от живота великия композитор:

"Бах бил страхотен импровизатор. Веднъж свирил нещо в църквата и видял, че някой го подслушва. Натрапникът го попитал: "Маестро, как се получават тези неща, които правиш? "Много просто - натискаш съответния клавиш в съответното време - оттам нататък инструментът свири от само себе си".

Пианистът изсвири пиесата заедно със симфоничния оркестър на Солунската консерватория "Синхроно". После дари на публиката няколко парчета, акомпанирайки на своята муза Вики Алмазиду, с която творят заедно вече близо 15 години.

79-годишният световноизвестен музикант е роден в Пловдив.  През 1960 г. завършва Музикалната консерватория в класа на известния композитор проф. Панчо Владигеров. От 1962 до 1966 г. той е диригент на Биг бенда на Българското национално радио. Същевременно е солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония. През 1970 г. емигрира в САЩ където свири в знаменития джаз-бенд на Дон Елис.

Покорил е хиляди сцени, но не и Античния театър до миналата вечер. Любопитно е, че самият Античен театър е открит от археолозите през 1968 г., когато Милчо Левиев вече е имал блестяща кариера.

Концертът под Джамбаз тепе беше смесена българо-гръцка продукция на „Синхроно“ и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив. На него звучаха български хора и гръцки сиртакита, класика и джаз, музика Бизе, Бах, Верди, Пиацола и  Джон Ленън. Солунските музиканти извадиха смесен симфоничен оркестър, джаз група и състав с 25 ударни инструменти, които очароваха публиката с разнообразния репертоар от народни гръцки песни и класически пиеси.

В надсвирването и надиграването се включи и фолклорния ансамбъл на Академията по изкуствата с ръководител акад. Милчо Василев. До късно вечерта не утихнаха аплодисментите, ознаменували дебюта на Левиев и завръщането му на родна земя. 

 

 

Маестрото излиза на сцената

 

 

Вики Алмазиду изпя „The Shadow of Your Smile“ на Джони Мандел

 

 

Солунската пианистка изглежда е научила доста от пловдивската легенда   

Фолклорният оркестър на АМТИИ раздвижи атмосферата

 

 

 

  Солунските цигуларки показаха също грация и красота

 

 

 

Танцът с лъжици възхити публиката

 

 

Акордеонистът се намеси решително при сиртакито

 


Хоро срещу сиртаки

 

 

Двама свирци на бузуки се включват

 


Българските музиканти се включиха в надсвирването с празнична сюита 

 


 От гръцка страна отговориха с лирични народни песни

 


Ансамбълът на Академията по изкуствата тропна здраво 

 


"Балканска връзка" продължи до късно вечерта