Матей Матеев показва “Песента на зеления кон“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:49, 05.03.2023

Живописецът Матей Матеев кани на изложба „Песента на зеления кон” в галерия „Възраждане” на 7 март от 18 ч.

„В своята песен, зеленият кон на Матю пее за всичко: за хорото на мегдана, за цъфналия кактус, за нажежения звън на камбаната, за победения знак на победата, за Кремиковци (защо Кремиковци!? – питайте Матю). Пее конят, а Матей отново е нарисувал силни, знакови картини, които са подчинени на неговото вечно безпокойство и тревога за човека и човечеството, за истината и лъжата, за силата и безсилието. Картини, които не могат да ни оставят безчувствени и бездушни”, казва галеристката Краси Алексиева.      

Матей Матеев е роден през  1945 г. в Кюстендил. Завършва Художествена академия през  1975 г. със специалност „Приложна графика“ при проф. Александър Поплилов. Живее и работи в Пловдив. Член на Съюза на българските художници и Дружеството на пловдивските художници.  От 1976 г. има над 50 самостоятелни изложби в България и чужбина. Участва в общи национални и международни изложби. Организатор и консултант на над  40 общински международни пленери в Пловдив. Организира първия частен пленер през  1990 г., чрез фирма „Неспо“ Пловдив, а от 1998 г. – пленери с галерия „Бараците“ в Пловдив. От 2004 до 2017 г. е председател на Управителния съвет на най-старото пловдивско читалище „Възраждане“.  От 2017 г. е член на Управителния съвет на „Пловдив 2019“. Основател е на първия международен симпозиум по живопис „Пловдив от твореца сътворен“ . От 2015 г. е удостоен  с почетното звание „Следовник на Народните будители“. От април 2016 г. е дописен член на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). От 2017 г. организира младежки пленер по живопис „Творецът“. През 2019 г. организира пленер по живопис в Медицински университет – Пловдив.

Носител е награда „Пловдив” за живопис, приз на Дружеството на пловдивските художници, награда „Пол Харис“ на Rotary International, награда „Сребърно Възраждане“ на галерия „Възраждане”, голямата награда „Оскар Кокошка“ за живопис в Австрия.

Изложбата продължава до 27 март.